Ratne igre simuliraju napad na S. Koreju

Američki vojni avioni tipa US F-22 Raptor bit će dio vježbe (AP)

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak počinju veliku avijacijsku vježbu sa stotinama letjelica, za koju Sjeverna Koreja tvrdi da dovodi regiju “na rub nuklearnog rata”.

Dvanaest hiljada američkih vojnika i 230 vojnih aviona učestvovat će u ratnim igrama, koje traju do četvrtka. Američki vojni avioni tipa US F-22 Raptor te južnokorejske letjelice F-15K, KF-16 i F-5 bit će dio vježbe.

Tokom vježbe simulirat će udare na sjevernokorejske nuklearne i raketne mete i raketne lansere, saopćila je Ratna avijacija Južne Koreje, prenosi agencija Yonhap.

Vježba se održava nakon što je Sjeverna Koreja prošle sedmice testirala svoju najmoćniju interkontinentalnu balističku raketu.

Američko-južnokorejska vježba planirana je ranije.

‘Agresori i provokatori’

Iako se takve vježbe održavaju svake dvije godine, neuobičajeno je da u tome učestvuju letjelice poput F-22 i F-35, javlja Yonhap.

Sjeverna Koreja optužila je SAD i Južnu Koreju za “tešku vojnu provokaciju”, koja će “gurnuti već akutnu situaciju na Korejskom poluotoku na rub nuklearnog rata”.

“Bitno je da u vježbi simuliraju rat u vrijeme kad ludi predsjednik Trump divlja”, objavila je Korejska centralna novinska agencija.

Sjeverna Koreja tvrdi da su SAD i Južna Koreja “agresori i provokatori” koji prijete miru i stabilnosti na Korejskom poluotoku.

U nedjelju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster kazao da je predsjednik Donald Trump spreman “pobrinuti se” za programe naoružavanja Sjeverne Koreje, ali nije rekao kako to namjerava učiniti.

U intervjuu za Fox News dodao je da je predsjednik rekao da neće dozvoliti sjevernokorejskom režimu da prijeti SAD-u najsmrtonosnijim oružjem na planeti.

Izvor: Agencije