Ratoborni desničar novi ministar odbrane Izraela

Avigdor Lieberman je novi ministar odbrane Izraela. Riječ je o krajnje desno orijentiranom političaru ekstremnih izjava o Arapima.

Ovim potezom u Izraelu je stvorena i nova koalicija vladajućeg Likuda i Liebermanove stranke “Izrael naš dom”.

Lieberman je postao ministar odbrane nakon što je Moshe Yaalon prije pet dana podnio ostavku. Riječ je o ultradesničarskom političaru koji je u dva navrata između 2009. i 2015. bio ministar vanjskih poslova.

Rođen je u Moldaviji, a školovao se u Ukrajini. Posljednjih dana svjetski mediji citiraju njegove izjave o potrebi odrubljivanja glave Arapima te napadima na egipatsku branu Asuan.

“Moja namjera je da omogućim sigurnost. Naravno, obaveza svih nas je da budemo posvećeni miru i konačnom dogovoru o statusu sa Palestincima”, poručio je Lieberman.

Neki od palestinskih zvaničnika su oprezni, želeći vidjeti praktične poteze novog ministra. Drugi su eksplicitni.

Sami Abu Zuhri je kazao: “Svi lideri okupacije su kriminalci i ubice i odabiru Liebermana na mjesto ministra odbrane, što upućuje na eskalaciju stanja. Stoga, Hamas poziva međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost za ovo imenovanje”.

Poređenje sa fašistima

“Lieberman je fašista, koji pripada fašistima iz 30-tih godina prošlog stoljeća. On zagovara predsjednički sistem u kojem je predsjednik najviši sud. Svojim pristalicama je poručivao da se spreme za rat. On zagovara deportaciju arapskih građana”, dodao je lider Zajedničke arapske liste Ayman Odeh.

Suprotno optužbama, izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavljuje politiku mira.

On je kazao: “Moja vlada ostaje posvećena ostvarivanju mira s Palestincima i svim našim susjedima. Moja politika se nije promijenila. Mislim da je razvoj događaja u regiji stvorio nove izazove za sve nas. Također, smatram da su stvorili nove mogućnosti za mir i namjeravam ih iskoristiti. Šira vlada će osigurati više stabilnosti i olakšati put ka tome”.

Nekoliko bivših ministara odbrane kritiziralo je Liebermanomv izbor uz opasku da nema dovoljno vojnog iskustva.

Liebermanova stranka postat će šesti koalicioni partner stranke Benjamina Netanyahua.

Izvor: Al Jazeera