Ratom zahvaćeni Afganistan dobio Ministarstvo turizma

Ashraf Ghani objavio je predsjednički dekret kojim naređuje uspostavu Ministarstva turizma (EPA)

Predsjednik ratom zahvaćenog Afganistana ustanovio je Ministarstvo turizma u nastojanju da privuče posjetioce u zemlju čuvenu po zapanjujuće lijepim pejsažima i arheološkim lokacijama, ali razorenu gotovo 40-odišnjim sukobom.

Šef države Ashraf Ghani objavio je predsjednički dekret kojim naređuje uspostavu Ministarstva turizma, imenujući Ghulama Nabija Farahija, bivšeg ministra za parlamentarna pitanja, za novog “državnog ministra za pitanja turizma”.

Dekret, koji su kritizirali mnogi jer je zaobišao Parlament, ne pruža druge detalje, kao što su ciljevi i budžet Ministarstva.

Afganistan je ohrabrio putovanja po regijama koje smatra sigurnima i u kojima se talibani ne smatraju prijetnjom, prenosi AFP.

Napad na vojnu bazu

Talibanski borci vjerovatno su ubili više od 50 Afganistanaca u napadu na džamiju i kantinu unutar vojne baze blizu grada Mazar-i-Sharifa, u pokrajini Balkh, rekao je glasnogovornik američke vojske u petak i nazvao to “velikim” udarom. Talibani su saopćenjem preuzeli odgovornost za taj napad.

Prethodni veliki napad talibana na vojnu bazu desio se početkom marta, kada je meta bila glavna vojna bolnica u Kabulu, a u kojem je službeno bilo 50 mrtvih.

Izvor: Agencije