‘Ratovi zvijezda’ na dubrovačkom Stradunu

Više od 10 milijuna eura – toliko godišnje Hrvatska zaradi glumeći filmsku kulisu za brojne holivudske, europske, pa i bollywoodske filmove i serije. Državni poticaji, uz raznolik sadržaj na malom geografskom prostoru, pokazali su se kao dobitna kombinacija. Uvjerljivo najpoželjnija lokacija je Dubrovnik, koji je ovih dana filmski set Ratova zvijezda.

Najljepši grad na Mediteranu je povremeno Kraljev grudobran, sjedište sedam kraljevstava. Uskoro će postati i najljepši grad u galaksiji, jer Dubrovnik, nakon serijala Igre prijestolja, postaje i dio Ratova zvijezda.

“Nekakve posljednje fan teorije su da će Dubrovnik možda igrati ulogu Nabooa, koji se pojavljivao kao planet u epizodi 1, 2 i 3. E, sad tu ima nekakvih kalkulacija. Sad posljednje je da će možda tu se pojaviti Mark Hamilton kao Luke Skywalker. Malo smo se iznenadili da su toliko otvoreni, uvjetno rečeno, s pokazivanjem seta, ali nam je jako drago, naravno, jer je to nama sad totalni doživljaj”, kaže Božo Jukić sa fan bloga www.starwarsdubrovnik.com.

Tri zlatne medalje u filmskoj industriji

Tajni pregovori s Lucasfilmom, kaže dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, trajali su više od godine. Kao i druge produkcije, Gradu izravno ne plaćaju ništa, no troše milijune na lokalne tvrtke i radnike. Dobit je, kaže, nemjerljiva. Osobito besplatnom promocijom Dubrovnika u svijetu.

“Mi smo došli do toga da smo danas uhvatili, ja to volim reći, tri zlatne medalje – najskuplju televizijsku produkciju koja se uživo odigrava u Dubrovniku, najskuplju filmsku produkciju uopće u povijesti filma i otvorili smo vrata prema Bollywoodskoj produkciji”, ukazuje Vlahušić.

Film Fan, najpoznatijeg bollywoodskog glumca, nadaju se u Turističkoj zajednici Dubrovnika, dodatno će otvoriti istočna tržišta, baš kao što je Igra prijestolja otvorila zapadna.

“Mi nemamo egzaktne podatke koliko ih dolazi zbog Game of Thrones, međutim, imamo agencije koje rade specijalizirane ture, obilaze lokacije, imaju jako puno posla. Interes je jako velik. I posebno nam privlači turiste iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije”, kaže Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice Dubrovnika.

Jedan od tisuća turista je i Alen Dietz iz Berlina.

“Oduševljen sam što prepoznajem lokacije iz serije. Baš impresivno. Danas ću otići i na filmsku turu po gradu”, kaže Alen.

Država sve obilno potiče

“Sila je, očito, snažna u Dubrovniku, jer ovaj grad privlači najbogatije i najpoznatije svjetske produkcije. No, snima se i drugdje u Hrvatskoj, a država to obilno potiče”, javila je Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Produkcijama se vraća 20 posto novca utrošenog na domaću filmsku tehniku i radnike, umjetnike, statiste, smještaj. Državni proračun na uloženu kunu zaradi dvije. Dosad se snimalo na trećini teritorija Hrvatske.

“Sada se želim nadati da hrvatska Vlada, koja priprema ovaj krizni budžet, neće zaboraviti poticaje, jer bi to bila strahovita šteta. Ovi poslovi su nam donijeli jako puno. Mi smo jedna majušna europska filmska industrija, koja je zaradila 333 milijuna kuna [44 milijuna eura] u četiri godine, pri čemu se to penjalo samo prema gore”, konstatira Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tih 44 milijuna eura samo je početak, jer, kaže, produkcije od najskupljih holivudskih hitova do europskih art filmova Hrvatskoj i njezinoj filmskoj industriji – sada vjeruju.

Izvor: Al Jazeera