Razarač SAD-a stigao u Japan: Može obarati rakete u svemiru

U
USS 'Milius' naoružan je raketama koje mogu oboriti bojeve glave u svemiru (Reuters)

Američki razarač USS Milius stigao je u mornaričku bazu Yokosuka u Japanu, tri sedmice uoči planiranog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Riječ je o jednom od najnaprednijih razarača navođenih raketa u američkoj mornarici, prenosi Reuters.

Razmještanje tog razarača u japansku bazu gdje Sjedinjene Američke Države već imaju 12 brodova odgađalo se gotovo godinu zbog njegove modernizacije, kojom mu je povećana sposobnost otkrivanja i gađanja raketa.

Naoružan raketama koje mogu oboriti bojeve glave u svemiru, Milius će biti dio mornaričkih snaga koje bi mogle biti prva američka linija odbrane od eventualnih sjevernokorejskih balističkih raketa dugog dometa.

Odbrana Japana

Taj razarač, prema sigurnosnom sporazumu Tokija i Washingtona, također bi trebao braniti Japan od napada, prenosi Tanjug.

“Ono što Milius ima sada najnovija je i najveća nadogradnja borbenog sistema”, rekla je kapetanica broda, zapovjednica Jennifer Pontius.

Prema njenim riječima, razarač ima povećane kapacitete na više polja, kao što su odbrana od balističkih raketa, elektroničkog, podvodnog i zračnog sukoba.

Sjeverna Koreja otkazala je prošle sedmice razgovore s Južnom Korejom u znak protesta zbog američko-južnokorejskih vojnih vježbi i upozorila da razmatra mogućnost otkazivanja susreta Trumpa i Kima.

Izvor: Agencije