Razbijena pekara čiji je vlasnik Srbin

Nepoznati napadači su Molotovljevim koktelima a zatim i kamenicama gađali bivšu zgradu Skupštine opštine Mitrovica (Tanjug)

Pekara Gozd u Novom Sadu jutros oko 5.30 demolirana je i razbijen joj je izlog, potvrđeno je u novosadskoj policiji.

Lokalni mediji su prenijeli da je incident prijavila komšinica, koja je čula kada je razbijeno staklo i pozvala policiju.

Kako je rečeno u novosadskoj policiji, počinilac je priveden i priznao je da je razbio pekaru, a policija je brzo rasvijetlila slučaj nakon pregledanog snimka sa sigurnosne kamere koja postoji u ulici.

U policiji su rekli da počinilac ima 21 godinu, a da je vlasnik pekare srpske nacionalnosti.

U proteklih nekoliko dana u Vojvodini je razbijeno nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci, a zapaljena su i vrata džamije u Subotici.

Privedeno više lica

Zbog pokušaja izazivanja požara na džamiju u Subotici i kamenovanja lokala vlasnika albanske nacionalnosti, u Novom Sadu privedeno je više lica.

Kako je nezvanično potvrđeno iz MUP-a Srbije, privedena lica će biti podvrgnuta poligrafskom ispitivanju, prenosi Anadolija.

U Subotici, na ulazu u džamiju Muhadžir, u nedjelju oko četiri sata, nepoznata lica su bacila zapaljivu napravu pokušavši da izazovu požar, a vatru su ugasili komšije nemuslimani.

Predstavnici Odbora islamske zajednice Subotica su ranije izjavili da je napad na džamiju snimljen sigurnosnim kamerama i da će snimci biti predati policiji.

U Novom Sadu je jutros rano, oko dva sata, kamenovana poslastičarnica, vlasništvo Goranca. Na poslastičarnici “Telep”, koja je među najstarijim u Novom Sadu, kamenicama su polomljena dva stakla na izlogu.

Napadi u Mitrovici

Bivša zgrada Skupštine opštine u Sjevernoj Mitrovici, u kojoj se sada nalaze prostorije civilne zaštite, sinoć je u dva navrata bila na meti nepoznatih napadača.

Nepoznate osobe su prvo nešto prije 19 sati bacile tri “Molotovljeva koktela”, ispred bivše zgrade Skupštine opštine u Sjevernoj Mitrovici, da bi oko 22.30 zgrada bila i kamenovana, prenosi Tanjug.

“Molotovljevi kokteli” su bačeni ispred vozila civilne zaštite, koje je bilo parkirano ispred zgrade, rekli su očevici.

Povrijeđenih nije bilo, a nije pričinjena ni materijalna šteta.

U trenutku incidenta u zgradi je bilo samo osiguranje, čiji pripadnici nisu povrijeđeni.

Prema riječima očevidaca, grupa od četiri ili pet mladića došla je iz južnog dijela Mitrovice preko pontonskog mosta, koji se nalazi preko puta zgrade civilne zaštite.

Incident se dogodio na očigled patrole kosovske policije, koja nije uspjela da uhvati vinovnike napada, riječi su očevidaca.

U incidentu oko 22.30 sata, prema riječima ljudi iz osiguranja, trojica mladića su kamenicama gađala zgradu, a potom su trkom pobjegli u nepoznatom pravcu.

U Kolašinskoj ulici, gdje se dogodio incident, dežurala je patrola kosovske policije i mogu se vidjeti dva terenska vozila EULEX-a.

Napad na povratnike

Kuća Draga Kunića u Klini bila je meta napada za sada nepoznatih osoba, koje su kamenicama porazbijale stakla na nekoliko prozora, izjavila je u ponedjeljak načelnica Pećkog okruga Vinka Radosavljević.

Ona je u izjavi Tanjugu rekla da se incident dogodio u nedjelju uvečer oko 21 sat i da su na kući Kunića polupani prozori.

Načelnica okruga je navela da je ova srpska porodica – Drago i njegova supruga – pretrpjela strah i da su uznemireni.

Kunići su napad prijavili policiji koja je izvršila uviđaj, prenijela je Radosavljević.

Drago Kunić je i prošle godine napadnut na svom imanju u Klini.

U Klini trenutno živi 40 srpskih povratničkih porodica.

Prethodni incidenti

Incidenti se događaju nakon što je bespilotnom letjelicom na stadion tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije za kvalifikacije za Euro 2016. spuštena zastava s kartom Velike Albanije.

To je izazvalo nerede na stadionu i političku krizu između dvije zemlje koje već imaju vrlo osjetljive odnose.

Prethodnih dana su u nekoliko navrata bili napadnuti objekti Albanaca u Vojvodini, a policija je privela nekoliko osumnjičenih.

Napadi “Molotovljevim koktelima” i kamenicama desili su se u Somboru, Novom Sadu i Vršcu. U Staroj Pazovi na jedan lokal je prošle sedmice bačena i ručna bomba.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i njegov albanski kolega Edi Rama u telefonskom su razgovoru u nedjelju dogovorili da odgode najavljeni sastanak za 10. novembar u Beogradu.

Dvojica premijera složili su se da su nedavni incidenti na utakmici između Srbije i Albanije bili “jako nesretni”.

“I dalje postoje jasna neslaganja šta se tačno dogodilo, ali su se dvojica premijera složila da se ne sme i neće propustiti prilika da se sastanu i rade za regionalnu stabilnost kako bi okrenuli novu stranicu u vezi političkih i ekonomskih odnosa između dve zemlje”, stoji u zajedničkom saopćenju dvojice premijera.

Zbog toga su se dogovorili da nastave važan dijalog koji su počeli, kako bi se osiguralo da proces u kojem su razgovarali u Berlinu 28. augusta, tokom konferencije o Zapadnom Balkanu, čime bi se nastojalo poboljšati odnosi Srbije i Albanije, regiona i Evrope u cjelini.

Izvor: Agencije