Razbijena svjetska mreža zlostavljanja djece

Timothy Ford, Michael Eller i Thomas Owen osuđeni na zatvorske kazne (NCA)

Međunarodne policijske agencije raskrinkale su kriminalnu grupu koja je uživo putem interneta prikazivala seksualno zlostavljanje djece klijentima u Filipinima.

Britanska nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) saopštila je da je tokom zajedničke akcije sa australskim i američkim kolegama u 12 država uhapšeno 29 ljudi.

Zvaničnici na ispitivanju

Zvaničnici Vatikana, koje je Komitet Ujedinjenih nacija za dječija prava u četvrtak u Ženevi podvrgao ispitivanju, poručili su da je Sveta stolica posvećena iskorjenjivanju seksualnog zlostavljanja svećenika nad djecom.
UNCRC ispituje predstavnike Vatikana u vezi sa seksualnim zlostavljanjem koje su nad hiljadama djece provodili pripadnici rimokatoličkog svećenstva.
“Sveta stolica shvata da neke stvari moraju raditi na drugačiji način”, rekao je monsinjor Charles Scivluna, bivši glavni tužitelj Vatikana, prenosi AFP.
“To nisu samo riječi, već to mora biti posvećenost na terenu, na nivou lokalnih crkava”, istakao je on pred Komitetom UN-a.
Papa Franjo, koji je obećao “nultu toleranciju” prema zlostavljanju od kako je izabran prošlog marta, rekao je u četvrtak da su takvi skandali “sramota za Crkvu”.
“Da li nas je sramota? Toliko je mnogo skandala da ih ne želim navoditi pojedinačno, ali za njih svi znaju”, kazao je papa.

Petnaestero filipinske djece, starosti od šest do 15 godina, spašeno je daljeg seksualnog zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

U istrazi su učestvovali, također, Australska federalna policija (AFP) i Američka agencija za imigracije i carinu (ICE).

NCA navodi da je korištenje internetskih kamera za prenos zlostavljanja uživo, pogotovo iz zemalja u razvoju, nova velika prijetnja.

Ekstremno siromaštvo, sve veća raširenost brzih internetskih konekcija i postojanje velikog broja komparativno bogatih klijenata doveli su do toga da organizovane kriminalne grupe iskorištavaju djecu za materijalnu dobit.

Zatvorske kazne

Istraga je počela nakon rutinske posjete policije registrovanom seksualnom prestupniku Timothyju Fordu u Velikoj Britaniji.

Agenti su u njegovoj kući pronašli videosnimke zlostavljanja djece, te nakon toga, u saradnji s drugim agencijama, identifikovali ‘klijente’ i saradnike, što je dovelo do međunarodne istrage.

U augustu 2012. međunarodne agencije tražile su pomoć filipinske policije.

U oktobru te godine uhapšeno je 11 Filipinaca i spašeno 15 djece.

NCA navodi kako su u toku tri odvojene istrage o prikazivanju zlostavljanja djece uživo putem interneta, tokom kojih je policija identifikovala 733 osumnjičenika – 139 u Velikoj Britaniji i 594 u drugim državama.

Među njima je Michael Eller, koji je ranije osuđen na 14 godina zatvora.

Jedan od britanskih ‘klijenata’ kojem je presuđeno u trenutnoj istrazi je Timothy Ford, koji od marta 2013. služi zatvorsku kaznu od osam i po godina.

Ford je plaćao zlostavljanje djece uživo putem interneta i planirao da se preseli na Filipine, te da otvori internetski kafić.

Istraga o njegovim aktivnostima dovela je policiju do drugih osumnjičenika, poput Thomasa Owena, koji je u julu 2013. osuđen na sedam godina zatvora.

Owen je u vrijeme hapšenja bio u posjedu četiri miliona nepristojnih fotografija djece.

Policija je otkrila razgovor Forda i Owena na internetu, u kojem diskutuju kako bi mogli otputovati u Filipine kako bi organizovali zlostavljanje djece.

U jednom razgovoru, Ford, koji je u invalidskim kolicijma, predložio je da Owen izigrava njegovog njegovatelja kako bi zajedno otputovali na Filipine i izbjegli pažnju vlasti.

‘Živa noćna mora’

Policija je u Australiji uhapsila dvojicu muškaraca, dok je jedan Australac uhapšen u Bangkoku.

Policija je u toj državi zaplijenila hiljade snimaka i fotografija na kojima je prikazano zlostavljanje djece na internetu. Neka od djece imala su samo pet godina.

Policija će pred sudom navesti da su optuženi Australci finansirali i naređivali zlostavljanje djece uživo na internetu, koje je provodila organizovana kriminalna grupa na Filipinima.

Optuženi su za krivična djela za koja je zaprijećena maksimalna kazna od 25 godina zatvora.

Andy Baker, Zamjenik odjela NCA-e za zaštitu djece, rekao je da je zaštita žrtava prioritet te agencije, “a to znači razbijanje organizovanih grupa koje su motivisane profitom, kao i ciljanje na njihove klijente”.

Zamjenik šefa AFP-a Tim Morris rekao je kako agenti Australske federalne policije svakog dana sarađuju sa kolegama iz inostranstva u borbi protiv zlostavljanja djece, te kako bi doveli prestupnike pred lice pravde.

“Korištenje interneta za činjenje ove vrste krivičnih djela je zlokobna promjena. Nijedno društvo ne može tolerisati da najranjiviji članovi našeg društva budu mete”, kazao je Morris.

James Dinkins, izvršni pomoćni direktor Odjela za nacionalnu sigurnost ICE-e, rekao je da su djeca spašena “žive noćne more”.

“Grupa odgovorna za ove grozne zločine pogrešno je vjerovala da može koristiti tehnologiju na način da ne bude otkrivena. Nastavit ćemo marljivo raditi u saradnji s našim međunarodnim partnerima, kako bismo zaštitili djecu širom svijeta i doveli kriminalce pred lice pravde, ma gdje oni živjeli”, kazao je Dinkins.

Izvor: Al Jazeera