Video: Front al-Nusra objavio odvajanje od Al-Kaide

Medijska kuća Al Jazeera došla je u posjed ekskluzivnog video snimka u kojem bivši lider Fronta al-Nusra potvrđuje odvajanje ove oružane grupe od Al-Kaide.

Abu Mohammed al-Jolani se po prvi put pojavio pred kamerom kako bi objavio da je njegov pokret promijenio i ime u Jabhat Faht al-Sham, odnosno Front za oslobađanje Šama (Sirije).

“Objavljujemo potpunu obustavu svih operacija koje su povedene pod imenom Jabhat al-Nusra te formiranje nove grupe koja će djelovati pod imenom Jabhat Fath al-Sham i ističemo kako ova nova organizacija nema povezanost ni s jednim drugim vanjskim tijelom”, kazao je Jolani.

Borba protiv Vlade

Objava videosnimka u četvrtak uslijedila je nakon ranijih navoda kako je lider Al-Kaide odobrio odvajanje dvije grupe kako bi se snage Fronta al-Nusra mogle koncentrirati na svoju borbu protiv sirijske Vlade i drugih pobunjeničkih grupa.

Front al-Nusra je najmoćnija grupa u Siriji koja se bori protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, s jedne strane, i oružane grupe Islamska država Irak i Levant, s druge strane.

Sjedinjene Američke Države su je stavile na svoj popis terorističkih organizacija, iako se ona često bori na strani sirijskih pobunjeničkih grupa kojima pružaju podršku zvanični Washington i njegove arapske saveznice.

“Možete bez oklijevanja žrtvovati organizacijske i stranačke veze ako su one u suprotnosti s vašim jedinstvom i radom kao jedinstvene organizacije”, rekao je Ayman al-Zawahri, čelnik Al-Kaide, u audioporuci upućenoj Frontu al-Nusra.

“Bratstvo islama među nama je jače od bilo koje organizacijske pripadnosti… Vaše jedinstvo nam je važnije od bilo kakvih organizacijskih veza.”

Raskidanje veza s Al-Kaidom moglo bi donijeti Frontu al-Nusra veću podršku država iz Zaljeva u borbama protiv Assada i ISIL-a te omogućiti bolje veze s pobunjeničkim frakcijama u Siriji, navodi Reuters.

Uvjeti pobunjenika

U govoru prije objave u četvrtak, ekspert na Institutu za Bliski istok Charles Lister kazao je kako je, iako je sirijska opozicija uvijek tražila od Fronta al-Nusra prekid veza s Al-Kaidom, malo vjerovatno da će zapadne sile promijeniti svoju ocjenu ove grupe.

Američki državni sekretar John Kerry predložio je bližu saradnju s Rusijom protiv Fronta al-Nusra, što podrazumijeva razmjenu podataka i koordinirane zračne udare na jedinice ovog pokreta.

Bijela kuća je danas saopćila kako nije promijenila stav o Frontu Al-Nusra, odnosno Jabhat Faht al Shamu.

„I dalje raste zabrinutost zbog sve većih sposobnosti Fronta Al-Nusra za izvođenje vanjskih operacija koje bi mogle ugroziti i SAD i Europu“, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije