Različiti stavovi u UN-u o Kosovu

Na sjednici je predstavljen tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona (EPA)

U sjedištu UN-a u New Yorku održana je sjednica o Kosovu, na kojoj je premijer Srbije Ivica Dačić poručio da bilo kakva rasprava o mogućoj promjeni obima i mandata EULEX-a ne bi smjela da se odvija mimo Vijeća sigurnosti UN-a, imajući u vidu da je upravo UN krovna organizacija međunarodnog prisustva na Kosovu.

“Verujem da je današnja sednica prava prilika da iniciramo razgovor o rekonfiguraciji EULEX-a, jer je Savet bezbednosti UN-a jedini adekvatni forum za dogovor o promenama na KiM-u, koje će voditi trajnom i stabilnom napretku na terenu”, rekao je Dačić članicama VS-a UN-a, izvijestio je Tanjug.

Premijer Kosova Hashim Thaci je mnogo pozitivnije ocijenio situaciju, rekavši da je na Kosovu u protekla tri mjeseca postignut značajan napredak, a kao primjere je naveo održavanje prvih lokalnih izbora na čitavoj teritoriji, uspostavljanje lokalnih opština na sjeveru, proces evropskih integracija i rezultate u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dačić je poručio da će izbori u sjevernoj Mitrovici biti održani i gradonačelnik izabran, iako ubistvo, odnosno hapšenje kandidata za gradonačelnike, doprinose atmosferi straha i nesigurnosti.

Ohrabriti nove korake

Šef UNMIK-a Farid Zarif ocijenio je da je Briselskim sporazumom učinjen veliki napredak i da sada treba ohrabriti nove korake.

“Ovo je godina velikih promjena i političkog napretka, naročito vezano za historijski dokument iz aprila”, rekao je Zarif u obraćanju videolinkom iz Prištine, uz ocjenu da se Briselskim sporazumom jačaju povjerenje i komunikacija na terenu.

Ambasadori država članica VS-a UN-a su iznijeli različite ocjene stanja, pa je tako ambasador Rusije Vitalij Čurkin rekao da njegova zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, dok je predstavnica SAD-a pozdravila što je više od sto država priznalo kosovsku nezavisnost.

Ambasadorica SAD-a je čestitala Kosovu na “uspješno održanom drugom krugu lokalnih izbora”, založivši se za nastavak dijaloga između etničkih zajednica.

Rusija je ukazala na neophodnost zaštite manjina na Kosovu, dok je Amerika pozvala na normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Ambasadori Velike Britanije i SAD-a su se založili i za to da se sjednice SB-a UN-a o pitanju Kosova održavaju rjeđe i da se to vrijeme ostavi dvjema stranama da na miru pregovaraju.

Stav Kine

Predstavnik Kine ukazao je na to da Rezolucija 1244 VS-a UN-a treba da ostane legalna osnova za nalaženje rješenja prihvatljivih za obje strane i ohrabrio Beograd i Prištinu da nastave praktičan i konstruktivan dijalog, učvršćujući dosad postignute rezultate i doprinoseći miru i stabilnosti na Balkanu i šire.

Napredak u dijalogu i potrebu da se dogovoreno implementira naglasili su i ostali ambasadori članica najvišeg tijela svjetske organizacije.

Na sjednici je predstavljen tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona i šefa EULEX-a Bernda Borchardta.

Izvor: Agencije