Razmimoilaženje Atine i MMF-a o bankama

Četiri najveće grčke banke dokapitalizirane su u okviru programa pomoći Grčkoj sa 50 milijardi eura (EPA)

Grčka će ove sedmice objaviti rezultate stres-testova u vodećim bankama, iako nije osigurala podršku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), što je još jedan pokazatelj neslaganja Atine i njenih međunarodnih kreditora, izjavio je izvor blizak pregovorima dviju strana.

Guverner Banke Grčke Georgios Provopoulos u utorak se sastao sa misijom “trojke” kreditora (Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke), prenosi AFP.

“Trn u pregovorima je procjena MMF-a da je grčkim bankama potrebno osam i po do devet milijardi eura, dok Centralna banka Grčke vjeruje da ta cifra iznosi pet do šest milijardi, na osnovu stres-testova koje je obavila privatna analitička firma Blackrock, a koje su potvrdile savjetodavne kuće Ernst & Young i Rothschild”, rekao je izvor za AFP.

Rezultati testova

Rezultati stres-testova su prvo trebali biti objavljeni u decembru i oni su zakočili planirano povećanje kapitala Eurobanke, jedne od četiri najveće banke u Grčkoj, koja je prošle godine dokapitalizirana državnim sredstvima, prenosi Tanjug.

Glavni ekonomista Eurobanke Gikas Hardouvelis nedavno je ocijenio kako su grčke banke sposobne da pribave šest do osam milijardi eura kapitala na tržištima.

Četiri najveće grčke banke – Nacionalna banka, Pireus, Alfa i Eurobanka – dokapitalizirane su u okviru programa pomoći Grčkoj sa 50 milijardi eura, nakon što su pretrpjele ogromne gubitke na ime otpisa grčkog javnog duga od privatnog sektora.

Predstavnici “trojke” trenutno su u Atini, gdje nadgledaju napredak reformi, od kojeg zavisi nastavak isplate kredita pomoći.

Izvor: Agencije