‘Razmjena vatre’ Sjeverne i Južne Koreje

Južnokorejska predsjednica sazvala sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti, a naređena je evakuacija stanovnika pojedinih područja (EPA)

Sjeverna Koreja granatirala je južnokorejsku vojnu jedinicu na zapadnom dijelu međukorejske granice, na što je odgovorila vojska Juga, navodi Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ovo ministarstvo navodi u četvrtak da je južnokorejska vojska otkrila projektil iz Sjeverne Koreje, za koji se pretpostavlja da je raketa, a koji je putovao na području Yeonchon u Južnoj Koreji.

Ministarstvo navodi također da je južnokorejska vojska ispalila „desetke“ granata od 155 milimetara na mjesto porijekla sjevernokorejskog projektila.

Sumnjivi projektil pao je u područje 60 kilometara sjeverno od Seula, na zapadni dio granične zone.

„Naša vojska je povećala stepen praćenja situacije i detaljno prati pokrete sjevernokorejske vojske“, stoji u saopćenju Ministarstva odbrane Južne Koreje.

Nema povrijeđenih

Novinar Al Jazeere Harry Fawcett iz Seula javlja da je, kako navode zvaničnici, projektil za metu imao propagandni zvučnik na granici, te da je otkriven u 3:52 sati po lokalnom vremenu.

„Incident je uslijedio nakon nedavne izjave južnokorejskog šefa vojske koji je poručio svojim trupama na granici da ne trebaju oklijevati u žestokom i moćnom odgovoru na bilo koju sjevernokorejsku provokaciju“, dodao je.

Međutim, zvučnici nisu oštećeni niti je bilo povrijeđenih.

Drugi mediji javljaju da je južnokorejska predsjednica sazvala sastanak Vijeća nacionalne sigurnosti te da je naređena evakuacija stanovnika u nekim gradovima na području Yeonchoen.

U ponedjeljak su deseci hiljada južnokorejskih i američkih vojnika počeli veliku zajedničku vojnu vježbu u kojoj se simulira invazija Južne Koreje sa sjevera, uprkos prijetnjama Pjongjanga koji je vježbu nazvao “objavom rata”.

Godišnji manevri koji će, navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, trajati do 28. augusta, računarska su simulacija u kojoj, ipak, sudjeluje 50.000 Južnokorejaca i 3.000 Amerikanaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije