Razmjena zarobljenika u Ukrajini

Tema pregovora je osiguravanje stabilnog prekida vatre u zemlji (AP)

Ukrajina i proruski pobunjenici počeli su razmjenu zatvorenika, kao što je i dogovoreno za vrijeme pregovora u glavnom gradu Bjelorusije.

Glavna pitanja na pregovorima nisu riješena.

Razmjena je počela u petak, kada je sa svake strane prešlo po 30 zatvorenika. Ukupno, 225 pobunjenika i 150 vojnika će biti razmijenjeno do kraja dana.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nekoliko sati ranije, ministar vanjskih poslova Bjelorusije, domaćin pregovora – rekao je da je nova runda pregovora odbačena.

Prva runda je održana u srijedu, jedan dan nakon što je Ukrajina odlučila odbaciti status nesvrstane zemlje, što je dodalo novi sloj napetosti, dok se pokušava riješiti kriza u toj zemlji.

Od ukupno četiri tačke pregovora, samo je riješeno pitanje razmjene zarobljenika.

Očuvati jedinstvo

Pomoćnik jednog od dvojice pobunjenika koji su učestvovali na pregovorima, rekao je da se vraća u regiju pod kontrolom separatista, jer se čini kao da nema smisla ostajati u Minsku.

Pregovori su trebali ojačati septembarski dogovor o prekidu vatre, koji bi trebao okončati jedan od najkrvavijih sukoba u Evropi proteklih decenija, te očuvati jedinstvo Ukrajine, ali regijama na granici sa Rusijom dati veću autonomiju.

Međutim, skoro ništa od stvari koje su dogovorene prije četiri mjeseca nije postignuto.

Separatističke regije Luganska i Donjecka organizovale su svoje izbore u novembru, što je razljutilo Kijev i oslabilo nade da će uskoro doći do političkog rješenja sukoba.

Komandiri na obje strane nastavili su ignorirati formalno primirje i ratovati, pri čemu je stradalo 1.300 ljudi.

UN-ovi zvaničnici se plaše da je ukupni broj žrtava od 4.700 neprecizan, jer pobunjenici kriju svoje gubitke i ne dozvoljavaju strancima pristup grobljima.

Najteži zadatak evropskih posrednika je da pronađu način da obje strane povuku svoje tenkove, te da se stvori 30 kilometara duga tampon-zona.

Pobunjenici su najviše zainteresirani za nastavak primanja socijalne pomoći, koju je Kijev prošlog mjeseca ukinuo od straha da se na taj način možda finansira otpor.

U pregovorima su učestvovali su predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Prva runda razgovora održana je u srijedu i trajala je gotovo pet i po sati.

Izvor: Agencije