Razvoj mobilnih i web aplikacija u BiH

U svijetu aplikacija sve zavisi od dobre ideje. To je sve što je imala Emina Heljić kada se prilikom kupovine dosjetila da bi bilo jako zgodno kada bi podatke o svim sniženjima imala na jednom mjestu.

Nedostatak programerskog znanja ova djevojka nadomjestila je poduzetničkim duhom.

“Ideja je bila da posao ne trebamo tražiti, već da sami trebamo praviti”, kaže Emina, vlasnica mobilne aplikacije.

Aplikaciju je razvio developer iz Kine, koji je svoju uslugu naplatio 800 dolara.

“Ali, za razvoj mobilnih aplikacija nisu potrebni kineski informatičari. Lokalni developeri su itekako dobro organizirani, a jedna od njihovih zajednica jeste i NEST 71”, izvještava reporter Al Jazeere Emir Nuhanović.

Saradnja i razmjena znanja

Iza ove zajednice stoji tvrtka HUB 387. “Informatičarima se ovdje nudi superjeftino radno mjesto, ugodan ambijent, ali isto tako i zajednica koju zajedno stvaramo i gradimo i koja sarađuje i razmjenjuje znanja, zahvaljujući čemu mogu obavljati puno veće projekte nego što bi to mogli kao pojedinci”, objašnjava marketinški menadžer Kenan Salihbegović.

Svoje radno mjesto za 150 eura mjesečno našao je i Damir Šeremet. On dizajnira web stranice i aplikacije.

Iako bi svoj posao mogao obavljati s kućnog računala, Damir kaže da se trošak, ipak, isplati.

“Prije svega zato što je produktivnost ovdje mnogo veća, nego kada se radi od kuće, a, pored toga, ovdje je super ekipa. Ako imaš neki problem možeš pitati kolegu iz druge firme ili drugog ‘freelancera’ i vrlo rado će svako pomoći”, kaže Damir, osnivač tvrtke Dash.

Mladi informatičari iz NEST-a 71 imaju se na koga ugledati i ne moraju tražiti dalje od susjednih ureda.

Tvrtka Mistral, uz razvoj mobilnih i web aplikacija, izrađuje kompleksne sustave informatičke podrške za neke od najvećih tvrtki u SAD-u.

Povjerenje američkih kompanija

Iako se na tom tržištu natječu s jeftinom konkurencijom iz azijskih, ali i nekoliko europskih zemalja, poslove dobivaju zahvaljujući povjerenju američkih tvrtki.

“Mi imamo jako dobro tehničko znanje koje njima koristi. Za razliku od nekih drugih država, čak ovdje u Evropi, mi imamo puno bolju vremensku razliku i puno kvalitetnije znanje engleskog jezika. Tako smo se izborili za svoj dio kolača”, objašnjava Mersed Čamdžić, direktor firme Mistral Tehnologies.

Izrada mobilnih aplikacija za domaće tržište može biti odličan izvor dodatne zarade.

Ali za ozbiljniju zaradu lokalni developeri moraju ciljati na ista tržišta koja su ‘startupima’ poput Facebooka donijela čitavo jedno bogatstvo.

Izvor: Al Jazeera