Reagovanje BDZ Sandžaka: Zukorlić je slao pomiriteljske poruke

Zukorlićeve izjave su univerzalnog karaktera, tvrde u njegovoj stranci (Tanjug)

Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka saopćila je kako su izjave njezinog predsjednika i poslanika u Skupštini Srbije, Muamera Zukorlića po kojem su “sve velikodržavne ideje – bilo hrvatske, srpske ili albanske donosile isključivo zlo”, te da od projekta “Velike Albanije” neće biti ništa, zapravo zloupotrebljene i istrgnute iz konteksta.

“Zukorlićeve izjave univerzalnog karaktera da su ‘Sve velikodržavne ideje – bilo hrvatske, srpske, albanske ili ne znam čije – donosile isključivo zlo. Svaka takva vizija neizbježno nas dovodi do otimanja tuđe teritorije, tuđeg prostora, tuđih života’, kao i da je ‘činjenica da nijedan narod na Balkanu nema kapacitet da stvori imperiju i takve tvorevine. Čak i da im neko sa strane pomogne, same bi sebe pojele’ te konačno upozorenje da ‘ako mi ne pristanemo biti pokusni kunići, niko nas ne može ugurati u laboratoriju’ istrgnute su iz konteksta i nedopustivim intervencijama uredništva i novinara predstavljene kao isključivo poruka Albancima sa negativnom konotacijom, što je potvrđeno i naslovom informacije. Ovim činom je jedna sveobuhvatna, krajnje moralna i pravedna opservacija na osnovu teških iskustava iz prošlosti koja se odnosila na sve narode Balkana podjednako, nedopustivo reducirana i iskorištena u jeftine dnevnopolitičke svrhe”, navodi se u saopštenju BDZ Sandžaka koji osuđuje tendencioznost, neistiniti naslov i fragmentiranje izjava”.

Zukorlićev intervju Srpskom telegrafu prenijele su agencije, a potom mediji u regiji za koje BDZ navopdi da su “unijeli pometnju i pokušali, sa namjerom ili bez, nanijeti političku i moralnu štetu kako samome Zukorliću tako i Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka.”

“Očito se radi o namjeri da se baci sjena na izrazito principijelnu i pomiriteljsku politiku Muamera Zukorlića koji svakodnevno bošnjačkim, srpskim, albanskim i drugim narodima na Balkanu šalje poruke mira i potencira ideju trajnih dobrosusjedskih odnosa, a koja iz dana u dan dobija na značaju i postaje jedna od vodećih tema na našem prostoru. Lažna i neistinita slika koja se ovim tekstom pokušala plasirati u javnosti ne priliči i manje ozbiljnim medijskim kućama, pa je zbog toga još više upitno da li je po srijedi neprofesionalizam ili namjera da se senzacionalističkim naslovima izaziva nemir u javnosti i stvaraju netrpeljivosti među narodima Balkana.”

Izvor: Al Jazeera