Reakcija austrijskih vlasti na obilježavanje Bitke kod Galipolja

Sebastian Kurz, Austrija
Austrijski kancelar obećao je zemljama Zapadnog Balkana punu podršku na putu prema EU-u (EPA)

Informacije o djeci koja su, odjevena u vojne uniforme, oživila historijsku bitku u najvećoj turskoj džamiji u Beču u srijedu potakle su austrijske vlasti na reakciju.

Sedmičnik Falter objavio je fotografije na kojima se vidi kako dječaci i djevojčice marširaju u džamiji noseći tursku zastavu, obilježavajući na taj način godišnjicu Bitke kod Galipolja iz 1915, u kojoj je Osmanlijsko carstvo pobijedilo Veliku Britaniju i Francusku.

Najvećom bečkom džamijom upravlja ATIB, krovna organizacija turskih muslimana u Austriji.

Zabrana rada džamije

“U Austriji ovome nema mjesta. Prema nečemu ovakvom nemamo nimalo tolerancije”, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz, dodavši da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i ATIB preduzeti odgovarajuće korake.

“Među zakonskim koracima jesu zabrana rada džamije ili organizacije ATIB”, rekao je Kurz, jedan od najglasnijih kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana unutar Evropske unije.

U saopćenju ATIB-a navodi se da obilježavanju sjećanja na bitku mjesto nije u džamiji te da u tome ne bi smjela učestvovati djeca.

Odgovorni zvaničnik organizacije bio je prisiljen podnijeti ostavku još prije nekoliko sedmica, prije nego što su se u medijima pojavili napisi o događaju, navodi se saopćenju ATIB-a u srijedu.

Izvor: Agencije