Reakcije na deklaraciju SDS-a: Za Dayton 2 i protiv njega

Analitičar Mirosavljević smatra da je poruka Aleksandre Pandurević i SDS-a 'usamljeni glas razuma u trenutnoj političkoj situaciji u RS-u' (Arhiva)

Iako smatraju da je deklaracija koju Srpska demokratska stranka (SDS) planira uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) inicijativa koju treba pozdraviti, predstavnici Bošnjaka i Hrvata u tom bh. entitetu ne slažu se o tome je li Bosni i Hercegovini potrebna teritorijalna reorganizacija ili nije.

SDS planira u Narodnu skupštinu RS-a uputiti deklaraciju o privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu i ubrzanim evropskim integracijama, a potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da se njome, između ostalog, konačno želi staviti tačka na teritorijalnu prekompoziciju Bosne i Hercegovine, što, kako je kazala, znači i kraj ambicija Dragana Čovića za osnivanje trećeg entiteta, u kojem bi bili i dijelovi RS-a, Semberija i Posavina.

Dok delegat Kluba zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Vijeću naroda RS-a Mijo Perkunić (Hrvatska demokratska zajednica 1990) smatra da je Dejtonski sporazum nepravedan kad je riječ o hrvatskom narodu, a da zbog toga pate i ostala dva naroda u Bosni i Hercegovini, šef Kluba zastupnika koalicije “Domovina”u NSRS-u Mihnet Okić (Stranka demokratske akcije) smatra da je to “konačno jedna zdravija inicijativa koja je pokrenuta u RS-u”.

Pandurević nije mogla govoriti o detaljima deklaracije jer se, kako kaže, na njoj još mora raditi, a kad ona bude usvojena, SDS će izaći sa detaljima.

Pandurević: ‘Bez prekompozicije BiH’

Ideja se, ističe Pandurević, kreće oko dva vitalna interesa Republike Srpske, afirmacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i ubrzanih eurointegracija.

“Mora se staviti tačka na sve moguće priče i kombinacije o unutrašnjim prekompozicijama Bosne i Hercegovine. Druga tačka je isticanje značaja i ubrzanog puta ka evropskim integracijama. To mora biti pitanje koje će biti tretirano na regionalni način, kako BiH ne bi imala zid Evropske unije i na granici sa Srbijom i Crnom Gorom jednog dana”, rekla je Pandurević za Al Jazeeru.

Dodala je da svako ko ima “političkog razuma” nema razloga izostaviti nijedno slovo iz te deklaracije.

“Interes RS-a jeste očuvanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir, odnosno Dejtonskog mirovnog sporazuma. To je najjači garant opstanka i budućnosti RS-a, sve drugo je ‘Pandorina kutija’, koja otvara brojna pitanja i u neizvjestan položaj stavlja budućnost RS-a i BiH”, ističe Pandurević.

Smatra da Bosna i Hercegovina ne smije sebi dozvoliti “luksuz” da zaostaje za zemljama regiona pet i više godina.

“Ako RS želi budućnost zajedno sa Srbijom, jedini pravi način, bez političkih posljedica po nju samu, jeste evropska perspektiva i brisanje granica sa Srbijom kroz zajednički evropski prostor. Pogledajte samo kakve smo imali ekonomske posljedice nakon ulaska Hrvatske u EU. Ova zemlja ne može ekonomski preživjeti ulazak Srbije i Crne Gore u EU”, smatra ona.

Okić tvrdi da se i ne može ići u drugom pravcu nego u pravcu očuvanja Dejtonskog sporazuma i eurointegracija.

“Mene je samo strah da to nije dnevna politika. Ukoliko tu ima iskrenosti, mislim da bi to mogao biti jedan tračak nade i tada bi se mogle stišati nenormalne stvari u ovom bh. entitetu i onda bismo se konačno mogli početi baviti pitanjima od životnog interesa građana”, kaže Okić.

Dayton bi trenutno, smatra, trebalo sprovoditi u izvornom obliku.

Perkunić, međutim, misli da bi trebalo doći do Daytona 2, gdje bi se napravila prekompozicija uređenja Bosne i Hercegovine.

“Dragan Čović, kada govori o trećem entitetu, ima isto mišljenje o njemu kao Milorad Dodik. Taj treći entitet nikada neće biti jer ga Čović zapravo ni ne želi. On priča priču hrvatskom narodu, a njega je sve manje u BiH”, smatra Perkunić.

Tvrdi da, zahvaljujući Čovićevoj politici i politici njegovih pojedinih prethodnika, u RS-u živi mali broj Hrvata.

Iako kaže da podržava rad Saveza za promjene, smatra da se opoziciji u RS-u jako teško suprotstaviti Miloradu Dodiku.

“Sve je u njegovim rukama. Kad god njemu zatreba, on se pozove na nacionalne interese, a to rade i lideri nacionalnih stranaka u BiH i dok god bude tako, mi ćemo imati podjele. Pozdravljam rad Saveza za promjene u RS-u i mislim da su pokazali da su za dogovor u BiH. Ova deklaracija koju priprema SDS vjerovatno će biti okidač za daljnju raspravu na temu uređenja BiH. S te strane to je možda i dobar potez. BiH se mora preurediti, a na koji način – to se moraju dogovoriti tri naroda, a ne tri čovjeka (Milorad Dodik, Dragan Čović, Bakir Izetbegović)”, ističe on.

‘Raspakivanje Daytona, katastrofa za RS’

Politički analitičar Mladen Mirosavljević smatra da je poruka Aleksandre Pandurević i SDS-a “usamljeni glas razuma u trenutnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i pokušaj otrežnjenja građana i skretanje pažnje na realnu situaciju u kojoj se taj entitet nalazi”.

“U kontekstu ustavne pozicije u okviru države BiH i u kontekstu regionalne i međunarodne politike… Ono što je suština čitave priče, a što je Pandurevićeva veoma jasno i glasno rekla, jeste opasnost od raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za Republiku Srpsku, a bilo kakvo izazivanje konfliktne situacije značilo bi za nju katastrofu. Bez obzira ko to inicira i u kojem kontekstu bi se to dešavalo”, ističe Mirosavljević.

Smatra da, s obzirom da u RS-u, među građanima, vlada zebnja zbog zveckanja oružjem, SDS želi da se građanima predstavi kao glas razuma i neko ko je zagovornik jedne sasvim drugačije, realpolitike, na ovim prostorima.

“Mislim, ustvari, da je to samo uvod u ono što najavljuje opozicijski Savez za promjene, a to je prekomponovanje svojih snaga i stvaranje jedne sasvim nove platforme za djelovanje Saveza, što bi trebalo da bude i politička platforma za predstojeće opšte izbore naredne godine”, kaže Mirosavljević.

To je, po njegovim riječima, konačno otrežnjenje Saveza za promjene da mora imati vlastitu, prepoznatljivu platformu, različitu od Dodikove, i da je ona potrebna kao alternativa njegovoj ratnohuškačkoj retorici i destruktivnom djelovanju.

Sve drugo, tvrdi, bio bi samo nastavak utapanja u Dodikovu sadašnju politiku.

“Naravno da će vladajuća koalicija tu inicijativu u Skupštini dočekati ‘na nož’ nastavljajući ‘prokazivati’ Savez za promjene kao probosanski, dakle, izdajnički blok, čije je djelovanje štetno po Republiku Srpsku i njene interese unutar BiH. Bilo šta što Savez za promjene predlaže nema šanse da bude usvojeno u Skupštini, tako da možemo očekivati samo jačanje sadašnje Dodikove politike, pogotovo zato što isti takvi tonovi dopiru i iz Srbije.”

Mirosavljević smatra da je veoma bitno kako će se Beograd postaviti u nadolazećem periodu prema Bosni i Hercegovini i hoće li preko Dodika djelovati unutar Bosne i Hercegovine onako kako ne može iz Beograda.

Izvor: Al Jazeera