Reakcije svijeta na potvrdu S. Arabije da je Khashoggi ubijen

Glavni tužilac Istanbula danas je saopćio da je Khashoggi ugušen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra u tom turskom gradu (Al Jazeera)

Nakon višesedmičnog negiranja, Saudijska Arabija je danas prvi put potvrdila kako je novinar Jamal Khashoggi ubijen u njenom konzulatu u turskom gradu Istanbulu.

Ovo bliskoistočno kraljevstvo je rano u subotu objavilo kako je kolumnista Washington Posta poginuo u „fizičkom obračunu“ u zgradi i kako je 18 saudijskih državljana uhapšeno zbog ubistva.

Khashoggi, glasni kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente potrebne za predstojeće vjenčanje.

Saudijski zvaničnici su ranije negirali navode da je on ubijen i raskomadan u diplomatskom predstavništvu, tvrdeći da je nestao nakon što je izašao iz te zgrade.

Guterres i Trump

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je kako je „veoma uznemiren“ potvrdom ubistva Khashoggi koju je objavio Rijad, navodi njegov glasnogovornik.

Šef UN-a poziva na „hitnu, detaljnu i transparentnu“ istragu okolnosti ubistva i traži potpuno pozivanje na odgovornost svih umiješanih.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kako je saudijsko objašnjenje ubistva Khashoggija kredibilno i dodao je kako je „neprihvatljivo“ ono što se tada događalo u konzulatu.

Obraćajući se novinarima u bazi zračnih snaga Luke u Arizoni, on je naveo kako je Khashoggijeva smrt „užasan događaj“ koji nije prošao „nezapaženo“, ali je i istakao kako je objava okolnosti smrti novinara „dobar prvi korak“.

„Saudijska Arabija je bila odličan saveznik, ali ovo što se desilo je neprihvatljivo“, istakao je Trump i naveo kako bi volio da u sankcije prema Rijadu ne bude uključeno otkazivanje poslova u sferi odbrane „teških“ više milijardi dolara.

Američki političari

Političari u Sjedinjenim Američkim Državama izražavaju nevjericu za tvrdnje saudijskih državnih medija da je Khashoggi poginuo zbog „borbe šakama“.

„Malo je reći da sam skeptičan zbog novog narativa Saudijske Arabije o g. Khashoggiju. Teško mi je prihvatiti posljednje objašnjenje kao kredibilno“, objavio je na Twitteru istaknuti republikanski senator Lindsey Graham.

„Prvo nam je rečeno kako je g. Khashoggi napustio konzulat i objavljeno je mnoštvo negiranja o bilo kakvoj saudijskoj umiješanosti. Sada se priča kako je izbila tuča i kako je ubijen u konzulatu, a za to prijestolonasljednik ne zna.“

Kongresmen iz reda Demokrata Adam Schiff također je doveo u pitanje saudijsku kredibilnost.

„Ako se on borio sa onima koji su poslati da ga uhvate ili ubiju, onda se borio za svoj život. Kraljevstvo [Saudijske Arabije] mora odgovarati za to, ako administracija [SAD-a] to ne bude vodila, onda Kongres mora to uraditi“, napisao je na Twitteru Schiff.

Eric Swalwell, kongresmen Demokratske Stranke iz Kalifornije, navodi kako ostaje neobjašnjeno pitanje: šta je sa tijelom ubijenog novinara?

„Gdje je tijelo? Khashoggijeva porodica zaslužuje odmah da joj se izruči tijelo ako žele imati neku mjeru okončanja svega“, napisao je na Twitteru.

„Brutalno ubistvo“

Karen Attiah, urednica Globalnih mišljenja pri Washington Postu, opisala je saudijsko saopćenje kao „skoro pa uvredu“.

U drugoj objavi na Twitteru, Attiha piše: „Potpuno sr…e“.

Oproštaj zaručnice

Hatice Cengiz, Khashoggijeva zaručnica, bila je posljednja osoba koja ga je vidjela živog 2. oktobra prije nego je ušao u saudijski konzulat. On je tamo otišao kako bi dobio dokument kojim se potvrđuje njegov razvod u Saudijskoj Arabiji kako bi se mogao ponovo oženiti.

„Božja milost na tebe, moja ljubavi Jamalu, i da nađeš mir u Raju“, objavila je ona na Twitteru nakon saudijske objave.

Izvor: Al Jazeera