Real i Olympiacos odlučuju pobjednika Eurolige

Olympiacos će igrati treće finale Final Foura u posljednje četiri godine (EPA)

Košarkaši Real Madrida plasirali su se u finale završnog turnira Eurolige, čiji su domaćini, savladavši u drugoj polufinalnoj utakmici ekipu Fenerbahcea iz Istanbula sa 96:87 (20:21, 35:14, 21:24, 20:28).

Real je izborio deveto finale elitnog takmičenja, a borit će se za devetu titulu kontinentalnog prvaka, prvu od 1995. godine.

Protivnik španskog “kraljevskog kluba” u meču za novi trofej bit će grčki Olympiacos, koji je ranije u prvom polufinalu pobijedio favorizirani CSKA iz Moskve nakon preokreta rezultatom 70:68 (17:20, 18:16, 12:15, 23:17).

Grčki tim napravio je spektakularan preokret u završnici dramatičnog susreta, a junak je bio iskusni Vassilis Spanoulis, koji je postigao 11 poena u posljednjih pet minuta, uključujući nevjerovatnu trojku devet sekundi prije zvuka sirene kojom je, praktično, i riješen pobjednik, prenosi Hina.

Favorizirani Moskovljani bili su bolji i sigurniji u većem dijelu utakmice, imali su i vodstvo od 11 poena (61:52), ali su u završnici neshvatljivo pali u igri.

Slabi Teodosić

Tome je značajno doprinijelo i nešto slabije izdanje glavne uzdanice, srbijanskog organizatora igre Miloša Teodosića, koji nije imao svoju noć.

Za 23 minuta provedenih na parketu ubacio je osam poena, uz pet asistencija.

Olympiacos je na majstorski način iskoristio sve greške protivnika i potpuno zasluženo izborio treće finale Final Foura u posljednje četiri godine.

Uz Spanoulisa, grčki klub do trijumfa su predvodili Georgios Printezis sa 14 i Kostas Sloukas sa 10 poena, dok su u ekipi CSKA najefikasniji bili Nando De Colo sa 18 i Alexander Kaun sa 11.

Finalna utakmica završnog turnira Eurolige između Real Madrida i Olympiacosa na programu je u nedjelju od 20 sati, a tri sata ranije za treće mjesto igraju CSKA i Fenerbahce.

Izvor: Agencije