Real Madrid trenira palestinsku djecu

Blizu 500 djece doputovalo je iz Gaze na trening Real Madrida, saopćila je UNRWA (Getty Images)

Stotine palestinske djece učestvovalo je u nogometnom treningu koji je organizirao španski tim Real Madrid na Zapadnoj obali, kao dio dobrotvornog projekta UN-a.

Profesionalni treneri fondacije Real Madrid držat će trodnevne treninge sa djecom u školama kojima upravlja Palestinska agencija za izbjeglice (UNRWA).

Suma Abdelrahman, mlada tinejdžerica, bila je oduševljena nakon treninga organiziranog u Ramallahu.

Nakon što joj je Izrael odobrio da dođe iz blokiranog Pojasa Gaze, ona je s ponosom nosila repliku dresa Real Madrida, s imenom španskog beka Sergia Ramosa.

“U Gazi živimo u ograničenom društvu, a cure ne igraju nogomet. Ipak, fondacija Real Madrid omogućila je i djevojkama da se uključe”, rekla je ona.

Vanškolske aktivnosti

“Ono što ću naučiti na Zapadnoj obali prenijet ću drugima kada se vratim u Gazu”, dodala je.

Izrael kontrolira dva prijelaza prema Gazi, dok Egipat kontrolira treći.

Pojas Gaze bio je meta 50-dnevnih razornih izraelskih napada prošle godine, u kojima je poginulo više od 2.200 ljudi, dok je 100.000 osoba ostalo bez krova nad glavom. U napadima je 1.000 djece ostalo trajnim invalidima.

Blizu 500 djece doputovalo je iz Gaze na trening Real Madrida, saopćila je UNRWA.

Fondacija Real Madrid pruža djeci koja nemaju pristup vanškolskim aktivnostima “alternativnu aktivnost u slobodno vrijeme, i… prostor gdje mogu pobjeći od siromašne stvarnosti i nasilja u njihovim životima”, navodi UNRWA.

Izvor: Agencije