Real pobjedom krenuo u odbranu titule

Golman Reala Casillas sa trofejom: "Kraljevi" prošle godine po 10. put postali prvaci Evrope (AFP)

Počela je nova sezona nogometna Liga prvaka, a evropski prvak Real u odbranu titule krenuo je pobjedom na svom Bernabeu protiv švicarskog Basela, a prvi pogodak u takmičenju dao je Zenitov napadač – Hulk.

Juventus je pobijedio švedskog prvaka Malmoa, sa 2:0, a Olimpijakos španskog Atletico Madrida 3:2, uz pogodak Marija Mandžukića.

Steven Gerard je u zadnjoj minuti dao penal i donio pobjedu Liverpoolu protiv bugarskog Ludogoreca, a Real je razbio Basel sa 5:1.

Monako je povratak u Ligu prvaka obilježio pobjedom nad Bayerom, a Zenitov trener Andre Villas Boas je u svojoj domovini slavio protiv Benfice.

U derbiju večeri Borussia je dobila Arsenala 2:0, a gol za tim iz Dortmunda u svom debiju u Ligi prvaka postigao je Immobile .

Galatasaray je u posljednjoj minuti izvukao neriješeno protiv Anderlechta.

Četiri godine pauze

Prošla su četiri mjeseca otkako je portugalski reprezentativac Cristiano Ronaldo odveo Real Madrid do titule u Ligi evropskih prvaka, a novo izdanje elitnog takmičenja nogometaša počinje večeras na radost svih pravih navijača „najvažnije sporedne stvari na svijetu“.

Madriđani su u prošlom kolu španskog prvenstva, odnosno Primere, doživjeli bolan poraz u gradskom derbiju od Atletica (1:2) i svakako žele da poprave utisak.

“Možemo ponoviti prošlosezonski uspjeh. Ostvarili smo san i došli do 10. trofeja u Ligi prvaka. Najveći konkurenti ove sezone bit će nam Chelsea, koji se baš pojačao i, naravno, minhenski Bayern“, izjavio je trener Reala Carlo Ancelotti prije utakmice.

Rezultati dvoboja 1. kola u grupama A, B, C i D:

Grupa A: Juventus – Malmo 2:0 (Tevez 59, 90) Olympiakos – Atletico Madrid 3:2 (Masuaku 13, Afellay 33, Mitroglou 73/MANDŽUKIĆ 38, Griezmann 86)

Grupa B: Liverpool – Ludogorec 2:1 (Balotelli 82, Gerrard 90+3pen/Dani Abalo 90+1)

Real Madrid – Basel 5:1 (Suchy-ag 14, Bale 30, Ronaldo 31, Rodriguez 37, Benzema 79/Gonzalez 38)

Grupa C: Benfica – Zenit 0:2 (Hulk 5, Witsel 22). CK: Artur (Ben,18), Monaco – Bayer Leverkusen 1:0 (Joao Mutinho 61)

Grupa D: Borussia Dortmund – Arsenal 2:0 (Immobile 44, Aubameyang 47), Galatasaray – Anderlecht 1:1 (Burak Yilmaz 90+1/Praet 52)

Izvor: Agencije