Real treći put zaredom osvajač Lige prvaka

Bale je postigao jedan od najljepših golova u historiji finala Lige prvaka (EPA)

Nogometaši Reala osvojili su Ligu prvaka nakon što su u finalu u Kijevu slavili protiv Liverpoola s 3:1 (0:0).

Pogotke su za Real dali Karim Benzema (51) i dvostruki strijelac Gareth Bale (64,84 ), dok je za Liverpool pogodio Sadio Mane (55) na dodavanje Dejana Lovrena. Za dva od tri gola Reala direktni krivac je bio tragičar utakmice njemački golman Loris Karius, prenosi Hina.

Realu je to rekordni 13. naslov evropskog prvaka i treći zaredom, dok je Liverpool ostao na pet naslova. 

Real je u odličnom finalu, s izvrsnim drugim dijelom u kojem su pali svi golovi, došao do naslova i nastavio niz nepobjedivosti u finalima. Junak dvoboja bio je Velšanin dvostruki strijelac Bale, a tragičar golman Karius, koji je napravio dvije nevjerojatne pogreške.

Liverpool nije imao ni sreće jer je u 30. minuti zbog ozljede ramena nakon nekažnjenog starta Ramosa igru morao napustiti njihov najbolji igrač Salah. Utakmici će se pamtiti i po jednim od najčudnijih i jednim od najljepših golova u historiji finala – za prvi je zaslužen Karius, a za drugi Bale.

Dobar početak

Real je počeo sa istom ekipom koja je lani u finalu razbila Juventus (4:1), ali je utakmicu bolje počeo Liverpool, pa je golman Real Keylor Navas već na početku utakmice morao dvaput istrčavanjem spašavati svoj gol.

U 15. minuti po prvi puta je zaprijetio Real, a šut Ronalda otišao je pored stative. U 23. minuti Kostarikanac Navas brani snažan udarac mladog Arnolda, a u 28. minuti uslijedio je veliki udarac za Liverpool jer je u dvoboju sa Ramosom teže ozlijedio rame najbolji igrač Liverpoola Mohamed Salah.

Salah je u suzama napustio teren, a u 35. minuti zaplakao je i bek Reala Daniel Carvajal, koji je zbog ozljede pete također morao izaći iz igre – drugu godinu zaredom u finalu Lige prvaka. U sudačkoj nadoknadi pokušao je i Benzema, ali je to bio kraj prvog dijela koji je sjajno započeo, a završio u rastrganoj igri i ozljedama.

Drugo poluvrijeme započelo je pogođenom stativom Isca nakon velike pogreške Lallane, ali Real nije imao sreće. No, zato je imao u 51. minuti kada su Španci poveli jednim od najčudnijih golova u historiji finala.

Poklon golmana

Bio je to poklon golmana Liverpoola Lorisa Kariusa koji je pokušao dodati rukom loptu svom igraču, a Realova “devetka” Karim Benzema bio je lukav, presjekao je dodavanje i ugurao loptu u mrežu.

Vodstvo “Kraljevskog kluba” trajalo je svega četiri minute.  Za gol je zaslužan Lovren, koji je visoko skočio nakon kornera i spustio loptu do Manea, a Senegalac s dva metra lako pogađa nogom za izjednačenje.  U 60. minuti Karius se barem djelomično iskupljuje za primljeni gol odbranivši opasan šut Isca, kojeg je odmah potom zamijenio Bale.

Upravo je Velšanin u svom prvom kontaktu s loptom po ulasku u igru u 64. minuti postigao jedan od najljepših golova u historiji finala. Marcelo je ubacio visoku loptu s lijeve strane, a Bale je izuzetno atraktivnim visokim škaricama pogodio pod samu prečku.  Utakmica je u drugom poluvremena postala odlična, a u 70. minuti Mane je udarcem s 20-atak metara pogodio stativu. U 74. minuti Robertson u posljednji trenutak blokira Ronalda koji je bio u mat-situaciji za gol, a u 84. minuti Bale postiže i drugi gol na utakmici, gol za koji je opet krivac golman Karius, koji je udarac Velšanina s više od 35 metara propustio u mrežu. U trećoj minuti sudačke nadoknade šansu Reala spriječio je gledatelj koji je upao u teren i spriječio Ronalda u akciji za gol.

Real Madrid – Liverpool 3:1

Pred 63.000 gledatelja na Olimpijskom stadionu u Kijevu sudio je Mažić iz Srbije.

Strijelci: 1:0 Benzema (51), 1:1 Mane (55), 2:1 Bale (64), 3:1 Bale (84)

Real Madrid: Navas; Carvajal (Nacho, 36), Ramos, Varane, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić, Isco (Bale, 62); Benzema (Asensio, 88), Ronaldo.

Liverpool: Karius; Alexander-Arnold, Van Dijk, Lovren, Robertson; Milner (Can, 83), Henderson, Wijnaldum; Salah (Lallana, 30), Firmino, Mane.

Izvor: Agencije