Oglasi

Recesija gura Kataloniju ka otcjepljenju

Pojedini katalonski gradovi već su učinili prve, ekonomske korake ka nezavisnosti.

Španska privreda guši se u recesiji. To je još jedan razlog zašto Katalonija, autonomna pokrajina na sjeveroistoku ove zemlje, traži otcjepljenje. Katalonci u nedjelju izlaze na regionalne izbore.

Ukoliko pobijedi, aktuelni katalonski predsjednik obećao je da će održati referendum za nezavisnost. Pojedini gradovi već su učinili prve, ekonomske korake u tom pravcu.

Galiffa je prvi katalonski gradić na sjeverozapadu Španije koji se pobunio protiv centralne Vlade. Od sada više neće plaćati poreze Madridu, već katalonskoj poreznoj agenciji.

Ovaj potez doprinosi nezavisnosti Katalonije, koju podržava i vladajuća stranka u Gradskom vijeću.

Gradonačelnik Gallife Jordi Fornas je rekao: "Učinci neće biti primjetni, jer će katalonska Vlada ono što smo prebacili njoj slati u Madrid. Ali, ako i druge lokalne vlade i institucije urade isto, poput pojedinih poduzetnika, katalonski budžet bit će popunjen. U momentu kad napravimo posljednji korak ka nezavisnosti, imat ćemo dovoljno sredstava."

Slaganje građana

S ovim se uglavnom slažu i građani Galiffe.

"Ako nas je više, ako nam se pridruže poduzetnici i ostala sela, možemo pritisnuti katalonsku Vladu da prestane slati novac u španski trezor i, na kraju krajeva, sačuvati naš novac", kazao je stanovnik Gallife Joan Font.

Njegov sugrađanin Enric Bosc je dodao: "To ih može natjerati da pošalju inspekcije i urade druge stvari koje administracija obično radi. No, sretan sam što smo prvi."

Sve više Katalonaca vjeruje da bi napuštanje Španije značilo i izlaz iz ekonomske krize. Doskora je ova regija od oko 7,5 miliona stanovnika bila zadovoljna tek traženjem veće samouprave.

No, španska recesija, sa stopom nezaposlenosti od 25 posto i drastičnim rezovima u javnoj potrošnji, mnoge u Kataloniji navodi na zaključak da su nepravedno zakinuti.

Posao za krojače

U gradu Vicu cvjeta posao za krojače koji ručno izrađuju katalonske zastave sa jednom zvijezdom, estelade.

"Za dvije sedmice prodali smo više nego u proteklih osam godina, od kako smo otvorili radnju", kazala je vlasnica krojačke radnje Margarita Bascompte.

Katalonija ima više stanovnika od Danske i privredu veličine Portugala. U njoj se nalaze velike fabrike automobila, hemijska postrojenja i bankovni računi za petinu španske ekonomije.

Madridu plaća blizu 16 milijardi eura godišnje više nego što dobije nazad za svoju privredu. Zato je interes Katalonaca za nezavisnošću veći nego ikad.

Izvor: Al Jazeera