Recesija zaobilazi Indoneziju

Posljednji podaci o ekonomskom rastu Indonezije pokazuju da je ta zemlja nadmašila četiri od pet najbrže rastućih ekonomija svijeta.

Na prvom mjestu je i dalje Kina.

Taj uspjeh ponovo je pokrenuo nagađanja kako bi, u društvu zemalja BRICS-a, Indonezija uskoro mogla zamijeniti Indiju.

Indonezija postaje ozbiljan konkurent da zamijeni Indiju u popularnom nazivu za pet najbrže razvijajućih ekonomija svijeta (BRICS), naziv kojeg je postavio ekonomista Goldman Sachsa 2001 godine.

Domaća potrošnja

“Neke procjene za Indoneziju su malo problematične, kao i za Indiju, ali ekonomija Indonezije veoma je moćna”, uvjerava Jim O'Neill iz Goldman Sachsa.

Veliki dio ekonomskog razvoja Indonezije odnosi se na domaću potrošnju Indonežana.

Sean Darby iz Jefferies Globala prognozira: “Indonezija će se sada oslanjati na domaću potrošnju, što, bez jakog izvoza, i nije tako pozitivno. Mislim da će zbog toga ekonomski pokazatelji biti slabiji. To je sigurno jedna od nabrže rastućih ekonomija svijeta, ali mislim da će i ona doživjeti ekonomski zastoj.”

Isti fenomen potrošnje rasplamsao je ekonomiju Indije 2004. godine, kada se ekonomija razvijala stopom od devet posto godišnje, sve do početka ekonomske krize 2008. godine.

Od tada je niz političkih odluka vezanih za poreze, javnu potrošnju i kamatne stope smanjilo ekonomski razvoj Indije na 5,3 posto danas – značajno manje od indonezijskih 6,4 posto.

Indonezija ima još jednu bitnu prednost – demografsku sliku stanovništva.

Mlada nacija

Kafi Kurnia, ekonomski analitičar, kaže: “Ako pogledate demografsku sliku u Indoneziji danas, vidjet ćete da je prosječna dob stanovništva 27 godina. To je veoma mlada nacija, gdje je većina stanovništva u najproduktivnoj fazi.”

Kamatne stope u Indoneziji su rekordno niske.

Inflacija je pod kontrolom, a broj stranih investicija se konstantno povećava, tako da Indonezija može računati na domaću potrošnju kao glavnog generatora ekonomskog rasta, pod uslovom da se javna potrošnja održi na sadašnjem nivou.

Izvor: Al Jazeera