Redukcije vode u Sarajevu: Smijenjen Nadzorni odbor Vodovoda

Odgovorno upravljanje vodama može u budućnosti da bude ozbiljan izvor prihoda za države Balkana (Al Jazeera)

Skupština KJKP “Vodovod i kanalizacija” u Sarajevu na današnjoj sjednici smijenila je Nadzorni odbor tog preduzeća nakon višemjesečne agonije građana Sarajeva, koji trpe svakodnevne redukcije vode.

Imenovan je novi v. d. Nadzornog odbora na mandatni period od šest mjeseci. Ima mogućnost smijeniti i upravu preduzeća, a sastoji se od predsjednika i dva člana.

Redukcije vode u Sarajevu problem su koji traje godinama, a u posljednje vrijeme dodatne poteškoće građanima stvaraju i česta dnevna isključenja, koja ugrožavaju mnoge poslove.

Kvalitet vode

Građani se žale i na duže noćne redukcije, a, osim toga, sumnjaju i u kvalitet vode koja im se isporučuje. Jedan dio javnosti sumnja i u analize rađene u Sarajevu koje su pokazale da je voda ispravna.

Mnogi građani žale se da su godinama slali mailove ViK-u s upitom o redukcijama, a da odgovor nikad nisu dobili.

Mnoge građane današnje redukcije vode podsjećaju i na ratna vremena, kad je to bila stalna pojava, i ne mogu vjerovati da se nakon toliko godina isti problemi dešavaju i danas.

Redukcije vode mogu bitno utjecati na kvalitet vode, jer svaki put kad se voda povuče, pa ponovno prođe kroz cijevi, sa sobom povlači i sva eventualna onečišćenja unutar tog cjevovoda.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je nedavno moguću normalizaciju vodoopskrbe u glavnom gradu Bosne i Hercegovine krajem naredne godine.

Dodao je da je “problem Kantona Sarajevo kada je riječ o vodosnabdijevanju neprihodovana voda, kao i činjenica da se 75 posto vode negdje rasipa, a to se odnosi na kvarove i značajan broj nelegalnih potrošača”.

Izvor: Al Jazeera i agencije