Oglasi

'Reedukacija radom' pred ukidanjem

Aktivisti su tajno napravili snimke tzv. radnih logora za reedukaciju, kojih, kako priznaje kineska Vlada, ima više od 300.

Kineska Vlada mogla bi ukinuti kontroverzni sistem radnih logora nakon kritika da slanjem građana na prisilni rad, bez optužnice ili suđenja, krši njihova osnovna ljudska prava.

Takozvana „reedukacija radom“, koja može trajati do četiri godine, dugo se koristi za ušutkavanje političkih protivnika i aktivista.

Nakon vijesti o mogućem donošenju historijske odluke, Guo Xue Hong se, uz pomoć supruge, iskrao kako bi razgovarao s ekipom Al Jazeere.

Kao sudija, presudio je protiv interesa lokalnih zvaničnika. Kažnjen je smjenom, a zatim mu je, bez zvaničnog suđenja, naređeno da provede godinu dana u radnom logoru. Zbog stresa je pretrpio moždani udar i ostao djelimično paraliziran.

„Trebali bi ukinuti sistem radnih logora. Kina već ima kompletan pravosudni sistem. Radni logori su nezakoniti. Vođa partije može jednostavno podići slušalicu i narediti da nekoga odvedu u zatvor“, kaže on.

Mučenje uobičajeno

Aktivisti su tajno napravili videosnimke takozvanih radnih logora za reedukaciju kojih, kako priznaje Vlada, ima više od 300, kao i da je 2008. godine u njima bilo smješteno više od 160.000 osoba.

Među njima su sitni kriminalci, ali i politički protivnici režima. Bivši zatvorenici pričaju kako je mučenje uobičajena praksa.

Tokom proteklih godina ekipe Al Jazeere posjetile su i takozvane crne zatvore, kao i druga slična mjesta. Prema kineskom zakonu ovakvi centri su neustavni, ali Komunistička partija podržava njihovo postojanje.

To bi se sada moglo promijeniti. Novi kineski lider Xi Jinping, navodno, zagovara ukidanje kontroverznog sistema. Jedno od prvih mjesta koja je obišao nakon imenovanja bio je spomenik reformističkom lideru Dengu Xiaopingu.

Borba aktivista

Sam Deng bio je osuđen na boravak u radnom logoru. Vlada još nije saopćila da li će Xi potpuno ukinuti sistem ili ga samo ograničiti.

U Hong Kongu se advokati i aktivisti godinama bore za zatvaranje logora. Strahuju da Vlada neće poduzeti sve potrebne korake.

„Pred novim vodstvom je mnogo posla kad je riječ o pravnom sistemu. U Kini mora postojati nezavisni pravosudni sistem, jer bez njega ljudska prava ne mogu biti garantirana, a to će dovesti do novih masovnih protesta“, rekao je aktivista Teng Biao.

I Guo se nada da novi lideri istinski žele reforme. Lobira da ga vrate na položaj sudije kako bi se pobrinuo da svi u Kini poštuju zakone - i građani i vlasti koje bi im trebale služiti.

Izvor: Al Jazeera