Referendum o dvojezičnosti na Ustavni sud

Josipović: Referendumska incijativa prikupila je više od 650 hiljada potpisa i predala ih Hrvatskome saboru (EPA)

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da će ‘referendum o dvojezičnosti’, odnosno pitanje upotrebe ćirilice u Vukovaru, doći pred Ustavni sud, istaknuvši kako je procedura vezana uz referendum i pitanja koja se na njemu postavljaju vrlo jasna i da je treba poštivati.

Josipović je u svome uredu primio građane “na kavu” i tom prigodom odgovarao na novinarska pitanja, a jedno je bilo vezano uz incijativu da se raspiše referendum na kojem bi građani odlučivali o tome da se nacionalnim manjinama omogući ravnopravna službena upotreba njihova jezika i pisma (ćirilice) u sredinama u kojima čine više od polovice, a ne, kao sada, trećine stanovništva.

“Ja osobno bih poslao na Ustavni sud. Mislim da je procedura koja je propisana Ustavom i zakonom (o referendumu) vrlo jasna i treba je poštivati”, odgovorio je Josipović na upit šta bi on učinio s obzirom na to da je “očito da vladajuća većina ne želi zatražiti mišljenje od Ustavnoga suda” o tom referendumu.

Referendumska incijativa prikupila je više od 650 hiljada potpisa i predala ih Hrvatskome saboru, no Parlament o toj incijativi još nije raspravljao, a brojne udruge, kao i parlamentarne stranke, smatraju da bi se o tom referendumu morao izjasniti Ustavni sud.

Josipović smatra da će taj predmet, na ovaj ili onaj način, doći na Ustavni sud.

“Vi znate što ja mislim o tom referendumu i nadam se da će Ustavni sud imati priliku reći svoje”, rekao je, prenosi Hina.

Izvor: Agencije