Referendum o elektrani u Pločama uspio

Referendum na kojem su se građani Ploča u nedjelju izjašnjavali da li su za ili protiv termoelektrane na ugljen u njihovom gradu, uspio je, javlja reporter Al Jazeere Sanel kajan. 

Na referendum je izašlo 60,4  posto građana.

Birališta su bila otvorena večeras do 19 sati, a stanovnici Ploča svoj stav mogu izraziti na 16 glasačkih mjesta, odnosno na istim mjestima na kojima izlaze na izbore.

Izgradnju te elektrane predlaže kompanija Luka Ploče Energija, firma-kćerka Luke Ploče, a kao objašnjenje navode nova radna mjesta i privredni preporod ovog kraja.

Investitori za projekt, čija se vrijednost procjenjuje na 1,3 milijarde eura, nisu poznati.

Gradske vlasti i veliki broj građana protive se izgradnji, jer ih brinu posljedice po zdravlje, ekologiju i poljoprivredu ovog kraja.   

Grad Ploče sa okolinom ima tek nešto više od deset hiljada stanovnika, javlja reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

U prethodnom periodu je bilo mnogo poziva da se izađe na referendum.

Zanimljivo je da su takve pozive uputili i pozicija i opozicija, kao i ekološka udruženja, dodaje novinar Al Jazeere

Protivnici izgradnje

Protiv izgradnje termoelektrane na ugljen se svojedobno na jednoj od skupština izjasnila i Županija dubrovačko-neretvanska, a u Pločama je protiv tog projekta na dva protesta u organizaciji Građanske inicijative Pravo na zdrav život izašlo više hiljada ljudi.

Gradsko vijeće Ploča je u oktobru prošle godine donijelo Deklaraciju kojom se protive izgradnji termoelektrane Ploče i u toj Deklaraciji je navedeno da će se građane pozvati na izjašnjavanje putem referenduma.

Iako je referendum bio zakazan za 11. januar, zbog pada kvoruma na sjednici u decembru prošle godine Gradsko vijeće ga je potvrdilo krajem decembra i za novi datum odredilo 25. januar.

Izvor: Al Jazeera i agencije