‘Referendum’ o Merkel na pokrajinskim izborima

Politika prema izbjeglicama koju zagovara njemačka kancelarka Angela Merkel, sve je više na udaru kritika. Nezadovoljni su ne samo koalicijski partneri, već i članovi njezine Kršćansko-demokratske unije.

Prema anketama, popularnost Angele Merkel pada, a raste utjecaj desničara. Bez obzira na sve to, kad je riječ o izbjegličkoj krizi, kancelarka Merkel ne odstupa od stava.

Građani tri savezne pokrajine u Njemačkoj uskoro izlaze na izbore. Prema ocjenama stručnjaka, bit će to neka vrsta referenduma o političkom smjeru kancelarke Angele Merkel.

“Onaj tko bježi od rata i progona, kod nas će dobiti zaštitu. Onaj kome pružimo utočište i koga zaštitimo, mora poštovati naše zakone, vrijednosti i tradiciju. I da bismo se razumjeli, mora učiti njemački jezik”, rekla je Merkel.

Kritike iz koalicije

Najviše kritika proteklih mjeseci stizalo je iz sestrinske CSU. “Uvijek sam govorio da ćemo, ukoliko ne uvedemo strožiju kontrolu na granicama, doći u situaciju da izbjeglička kriza bude isključivo problem Njemačke”, tvrdi Horst Seehofer, bavarski premijer.

“Bez obzira na neslaganja na političkom nivou između CDU-a Angele Merkel i njenog koalicijskog partnera CSU-a, izbjeglice u Njemačkoj uglavnom imaju isti tretman bilo da se nalaze u Berlinu ili Minhenu”, javila je Al Jazeerina reporterka Nadina Maličbegović.

Socijalna radnica Lisa Ramzews, upraviteljica najvećeg prihvatnog centra u Bavarskoj, uvjerava da političke nesuglasice ne mijenjaju stanje na terenu.

“Ne bih rekla da to igra neku ulogu. Treba biti iskren. Svatko dobiva pomoć i nema te vrste problema unutar Njemačke”, tvrdi Ramzews.

Od 100.000 izbjeglica u Bavarskoj, u prihvatnom centru smještenom u nekadašnjoj vojarni, trenutno ih je 1.500 – najviše iz Afganistana i Sirije. Tu borave od tri do šest dana, a nakon medicinskih pregleda, vlast im osigurava privremeni smještaj.

Dobrodošla svaka pomoć

Na samom ulazu u centar, dobrovoljci dijele čaj i savjete. Svaka je pomoć dobrodošla.

“Ranije sam bježao od režima Saddama Husseina, ali sada je gore, s dolaskom ISIL-a. Došao sam u Njemačku prije mjesec i pol, podnio zahtjev za azil i to je prvi korak do pronalaženja posla. Osjećam se dobro. Čak i da ne dobijem azil, zahvalan sam jer ovdje imam mir. I to je najvažnije”, kaže Darin, izbjeglica iz Iraka.

“Pet dana sam u Njemačkoj. Podnio sam zahtjev za azil i sada idem u drugi grad, Bielfeld. Čekam transfer. Treba biti danas”, rekao je Heidar, izbjeglica iz Afganistana.

Tokom dvosatnog boravka Al Jazeerine ekipe u krugu prihvatnog centra, približno svakih 15 minuta autobus je dovozio nove izbjeglice, ali i odvozio one kojima je već dodijeljen privremeni smještaj.

U prošloj godini, Njemačka je primila više od milijun izbjeglica. Vlast procjenjuje da će tokom svake od narednih pet godina stizati po pola milijuna.

Savezna vlast za sada ne planira mijenjati politički smjer, iako pojedine pokrajine na tome insistiraju.

Izvor: Al Jazeera