Referendum o promjeni turskog ustava 16. aprila

Erdogan tvrdi da će novi ustav, kojim jačaju ovlasti predsjednika, donijeti stabilnost Turskoj (AP)

Turski premijer Binali Yildirim potvrdio je da će referendum o ustavnim promjenama u Turskoj biti održan 16. travnja.

Prethodno je predsjednik Recep Tayyip Erdogan usvojio paket ustavnih reformi, čime je otvoren put održavanju referenduma u travnju i uvođenju predsjedničkog sustava, objavili su turski mediji.

Tad će građani Turske odlučivati o setu ustavnih promjena koje sadržavaju 18 amandmana koje su prethodno, u dva kruga glasanja, usvojili zastupnici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Uvođenjem predsjedničkog sustava, smanjuje se broj ministarstava. Također, osoba koja bude izabrana za predsjednika neće prekinuti vezu sa svojom matičnom strankom. Predsjednik države će, također, imati ovlasti za imenovanje visokih dužnosnika u javnoj upravi. 

Protivnici upozoravaju na ograničenje sloboda

Ustavne promjene obuhvaćaju i izmjene prema kojima se broj zastupnika u turskom parlamentu s 550 povećava na 600. Minimalna starosna dob za ulazak u turski parlament bit će smanjena s 25 na 18 godina.

Erdogan i čelnici Stranke pravde i razvoja (AKP) tvrde da će novi ustav, kojim jačaju ovlasti predsjednika, donijeti stabilnost Turskoj.

Njegovi protivnici boje se da će ustavne reforme, kojima bi se trebao uvesti izvršni predsjednički sustav, samo povećati autoritarnu vladavinu jer će moć biti koncentrirana u rukama predsjednika.

Turska je od neuspjelog puča u srpnju prošle godine u izvanrednom stanju u kojem su već ograničene neke građanske slobode.

Otad je zatvoreno više od 40.000 ljudi, a kritičari upozoravaju da je izvanredno stanje iskorišteno za obračun s političkim disidentima.

Izvor: Agencije