Referendum u Mađarskoj nije uspio

Nacionalna izborna kancelarija Mađarske javlja da je 98,2 posto glasalo protiv migrantskih kvota, međutim, referendum nije uspio zbog nedovoljne izlaznosti.

Glasanje na referendumu u Mađarskoj o obavezujućim evropskim kvotama za prihvat migranata završeno je u 19 sati na svih 10.331 izbornih mjesta.

Kako prenosi agencija MTI, biračima koji su čekali u redu ispred birališta, omogućeno je da glasaju i nakon 19 sati.

Šef Nacionalne izborne komisije Andras Patji izjavio je ranije danas da ne očekuje da će odziv građana biti veći od 50 posto, koliko je neophodno da bi referendum bio validan.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da će podnijeti ostavku ukoliko na referendumu većina građana, uprkos njegovom stavu, podrži obavezujuće kvote EU za prihvat migranata.

Tu Orbanovu najavu mnogi vide samo kao njegov manevar kako bi podstakao i svoje kritičare da izađu na glasanje, prenosi AP.

Pitanje postavljeno na referendumu je “da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premještanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta”.

Izlaznost do 15 sati

Danas je do 15:00 sati glasalo 2,448,614 osoba, što je 30,66 posto od ukupnog broja glasača, saopćila je Nacionalna izborna kancelarija.

Najveći odziv zabilježen je u županiji Vas (35,45 posto), a najmanji u Borsod-Abauj-Zemplen (28,58 posto), prenosi MTI.

U Budimpešti je 27,38 posto glasača izašlo na referendum do 15:00 sati, navodi mađarska agencija.

Većina analitičara smatra da će građani te kvote odbaciti, a takvom ishodu referenduma se nada i premijer Mađarske Viktor Orban.

Registrirano je 8,27 miliona glasača, a cenzus je 50 posto upisanih birača plus jedan.

Očekuje se da će većina izašlih birača glasati protiv evropskog plana, na šta poziva Orban, mada ni izdaleka nije izvjesno da će izaći dovoljan broj birača uprkos do sada nezabilježenom naporu vlasti da pozove građane preko billboarda, oglasa i ličnih pojavljivanja ministara i poslanika širom zemlje.

Neobavezni rezultati

Rezultati referenduma nisu obavezujući i još nije jasno šta će Vlada raditi u slučaju da referendum uspije i građani se izjasne protiv programa prihvata izbjeglica, a ova tema je svakako značajna za prikupljanje političkih poena.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs odbacio je sugestije da bi nevažeći referendum mogao naštetiti Orbanu, navodeći da bi veliki broj glasova “protiv”, čak i uz nisku izlaznost, bio dovoljan da ojača zvaničnu poziciju prema izbjegličkim kvotama Evropske unije.

“Referendum nikako ne može propasti. I tačka”, istakao je Kovacs.

Tehnički troškovi referenduma, uključujući štampanje materijala i proizvodnju glasačkih kutija, iznose 4,9 milijardi forinti (17,8 miliona dolara), a Vlada najavljuje da će nakon glasanja otkriti koliko je potrošila na billboarde i medijske kampanje, mada preliminarni podaci nagovještavaju da je trošak dostigao najmanje 13 milijardi forinti (47,3 miliona dolara).

Kroz Mađarsku je prošle godine pošlo 400.000 izbjeglica na putu ka Zapadnoj Evropi, a mađarska oštra politika, koja je na meti kritika u Evropi jer uključuje ograde i protjerivanja, dala je rezultat i smanjila priliv.

Izvor: Al Jazeera i agencije