Reforma njemačke vojske zbog ekstremizma

Von der Leyen je priznala greške u odnosu prema desničarskom ekstremizmu u vojsci (EPA)

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen (CDU) najavila je sveobuhvatnu reformu Oružanih snaga kao reakciju na brojne skandale unutar Bundeswehra, između ostalog i s desnim ekstremizmom među vojnicima.

“Ja sam potpuno toga svjesna da je pred nama jedan sveobuhvatni proces koji moramo proći zajednički: od vojnika preko generala do ministrice”, rekla je Von der Leyen pred istražnom komisijom Bundestaga obrazlažući skandale s desno-radikalnom pozadinom koji u posljednje vrijeme pogađaju Bundeswher.

Nedavno je otkriveno kako je najmanje jedan vojnik uz moguće pomoćnike, planirao napade na političare. Uporedo s tim slučajem u nekoliko kasarni su otkriveni i simboli iz perioda Wehrmachta

Von der Leyen je zbog tih pojava obećala reforme koje bi trebale ubrzati protok informacija.

“Nama je potreban brži i učinkovitiji lanac prenošenje informacija”, rekla je Von der Leyen. Ona je najavila i “bolje političko obrazovanje” vojnika.

Jača disciplina

Ministrica iz redova Kršćansko demokratske unije kancelarke Angele Merkel je najavila i pojačanu borbu protiv seksualnog zlostavljanja  u redovima Bundeswehra kao i pooštrenje disciplinskih mjera.

Članovi parlamentarne komisije predbacili su demokršćanskoj političarki da je “predugo ignorirala” slučajeve ekstremno desničarske stavove u Bundeswehru.

“Franco A. i njegovi saradnici su se toliko očito ponašali desnoradikalno, da to više nije bilo moguće ne primijetiti”, rekao je predsjednik socijaldemokratskog zastupničkog kluba, Thomas Opperman aludirajući na nedavno uhapšenog vojnika Bundeswhera koji je, izdavajući se za izbjeglicu, planirao terorističke napade.

U razgovoru za sutrašnji broj sedmičnika Stern Von der Leyen je priznala greške u odnosu prema ekstremnim desničarima unutar Bundeswehra.

“Predbacujem sebi da se nisam dublje posvetila ovom problemu. Sad vidim da je to bila greška”, rekla je ministrica i jedna od najprisnijih saradnica kancelarke Angele Merkel.

Izvor: Agencije