Regija Fukushime se teško oporavlja

Ekonomija Japana, koja je izvozno orijentirana, pretrpjela je snažne udarce. Prvo svjetska ekonomska kriza, zatim evropska dužnička kriza i na kraju razorni zemljotres i nuklearna katastrofa u martu prošle godine.

Fukushima je regija koja je pretrpjela najveću štetu. Mnogi poslovi su ugašeni, a turizam, koji je bio bitna industrijska grana, još ne pokazuje znakove oporavka.

Dvadeset i jedan mjesec poslije nuklearne katastrofe, uzrokovane razornim zemljotresom, regiju Fukushime posjetio je veoma mali broj turista.

Urušena infrastruktura

Glavni krivac je radijacija. Mnoga turistička mjesta oko Fukushime mogu samo posmatrati kako im nekada unosni poslovi sada propadaju.

U turističkom centru Hawaian do prije koju godinu radilo je oko 1.100 ljudi a prije 2011. godine bilježili su blizu 1,2 miliona turista godišnje.

Zemljotres je srušio infrastrukturu. Veći dio je obnovljen i ove godine su zabilježili povratak polovine turista.

Murata Chikahaka, direktor Turističkog centra, kaže: “Naše poslovanje se malo popravilo, ali mnogi koji se bave turizmom nisu. Pretrpjeli su težak udarac i još uvijek se nisu oporavili.”

Fukushima je zarađivala oko 10 miliona dolara godišnje od turizma. Ove godine zarada je manja od milion dolara. 

I ostale industrije se još uvijek nisu oporavile. Pivara Asahi je druga najveća u Japanu. Prije zemljotresa je proizvodila oko 500 miliona boca godišnje. Nakon zemljotresa, pivara je bila zatvorena šest mjeseci.

Na milosti prirodnim silama

Abe Mitsuyo iz državnog Odjela za trgovinu i rad kaže: “Kompanije koje su u najtežoj situaciji su one u blizini nuklearne elektrane. Iako se sve veći broj stanovnika vraća u to područje, kako se radijacija smanjuje, mnogi radnici ipak ostaju na sigurnoj udaljenosti, pogotovo oni najmlađi. Također, još nismo vratili stare poslovne partnere i investitore”.

Japan se naučio nositi s prirodnim katastrofama i nakon svakog zemljotresa i cunamija ova zemlja se oporavila i postala jača.

Uprkos svim mjerama predostrožnosti, stanovnici Fukushime ipak ostaju na milosti prirodnim silama.

Izvor: Al Jazeera