Regija zajednički u borbi protiv kriminala

Značajno je da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju, poručeno je na forumu (Zoran Žesti? / Tanjug)

Na forumu ministara unutrašnjih poslova i pravde “EU i Zapadni Balkan”, koji je održan u Palati Srbija u Beogradu, usvojen je akcioni plan za period 2015-2019. za borbu protiv organiziranog kriminala.

Poručeno je da je značajno da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom, ali i da postanu njeni članovi.

Na forumu, na kojem su učestvovali ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja regiona i evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos, italijanski ministar pravde Andrea Orlando rekao je da je važno da se zemlje Zapadnog Balkana priključe Evropskoj uniji, te da je to značajno ne samo za države regije, već i za samu Uniju.

“Vjerujem da su u Srbiji zabilježeni vrlo značajni signali”, rekao je Orlando na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Napredak Balkana

On je rekao i da su na forumu ministri evidentirali napredak koje su zemlje Zapadnog Balkana postigle u oblastima borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine narkoticima i ljudima i da je taj napredak značajan, prenosi Tanjug.

Naglasio je i da su teme koje su razmatrali nametnute svakodnevnim problematikama te da je bilo riječi o građanskim pitanjima, pravosuđu ali i krivičnim stvarima i oduzimanju nezakonito stečene imovine.

“Ne možemo se boriti protiv tog fenomena ako nemamo zajedničku strategiju i politiku. Ne posjedujemo institucije koje će efikasno da se bave tim pitanjima”, poručio je on.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano rekao je da je ovaj skup bio primjer jačanja saradnje između EU-a i ovog dijela Evrope koji je od presudnog značaja za sigurnost i saradnju na međunarodnom nivou.

Na forumu je bilo riječi i o liberalizaciji viznog režima, o borbi protiv međunarodnog terorizma i stranih boraca, što su, prema Alfanovim riječima, teme važne za EU i zemlje zapadnog Balkana.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos istakao je da vizna liberalizacija ostaje jedan od najznačajnijih stvari koje su urađene u regionu, kao i da je to ojačalo vladavinu prava i pojačalo kontakte među ljudima.

Reforma sudstva prioritet

“Prošle godine došlo je do porasta ljudi koji su bez viza putovali u EU. Neki su zloupotrijebili procedure i nadamo se da se to neće pogoršati iduće godine. Moramo zajedno da radimo na osiguravanju dobrih uvjeta za bezvizno putovanje”, istakao je on i dodao da su pojačane kontrole granica i saradnja sa EU.

Kaže i da je u zemljama Zapadnog Balkana mnogo učinjeno na vladavini prava, ali da je potrebno učiniti još toga, kao na primjer, više napora u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“Na osnovu razgovora mogu reći da su se svi ministri obavezali da nastave reforme i približe njihove države bliže EU”, kazao je on.

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jourova rekla je da je nastavak sudske reforme prioritet i ponudila je podršku Evropske komisije.

Ona je uvjerena da će države kandidati imati pomoć, kako u reformi, tako i u drugim pitanjima.

“Htjeli bismo da podržimo obuku kako bi došlo do veće profesionalizacije tužilaca i sudija”, kazala je Jurova.

Izvor: Agencije