Region očekuje kineske investicije

U Bukureštu se održava Ekonomski forum 16 + 1. Riječ je o skupu srednjoevropskih i istočnoevropskih zemalja i Kine koji bi trebao dodatno povezati privrede i pronaći nove mogućnosti saradnje. Najavljen je dolazak 300-tinjak kineskih kompanija.

Do 2016. Kina bi mogla od Sjedinjenih Američkih Država preuzeti mjesto najjače ekonomije svijeta, prema predviđanjima međunarodne Organizacije za ekonomsku kooperaciju i razvoj.

Sljedeće godine najavljuju rast bruto društvenog proizvoda Kine od 8,2%, što je za četiri puta više od prognoze rasta njemačkog BDP-a. 

Istovremeno, Peking i Brisel počeli su pregovore o trgovačkom sporazumu, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Evropska unija je najveći kineski ekonomski partner, dok je Kina drugi evropski, iza Sjedinjenih Američki Država.

Kreditne linije

Nakon što je do 2015. obećala afričkim zemljama osigurati 20 milijardi dolara novih kredita, Kina je najavila  i otvaranje kreditnih linija za srednju i istočnu Evropu, u iznosu 10 milijardi američkih dolara.

Počeli su i bilateralni susreti premijera država istočne i srednje Evrope sa domaćinom, premijerom Rumunije Viktorom Pontom, ali i premijerom Kine Li Keqijangom, a očekivanja zemalja regiona od kineskih ulaganja su velika.

Radi se prvenstveno o projektima u oblastima infrastrukture i energetike, javlja Gagić.

Ekonomisti kažu da od država regiona, najviše može profitirati Srbija, koja ima potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji s Kinom.

Hrvatska vlada želi da Kinezi ulože u luke u Rijeci i Vukovaru, te da pomognu izgradnju mosta na Pelješcu.

Crna Gora nada se da će Kina uložiti u rekonstrukciju međunarodne željezničke pruge Budimpešta-Beograd-Bar.

Bosna i Hercegovina, koja je dobila pet miliona eura donatorskog novca iz Kine, želi nastaviti ekonomsku saradnju na projektu Termoelektrane Stanari kod Doboja.

Izvor: Al Jazeera