Region: Tačno u ponoć

Izuzetno burna godina u regiji (EPA)

Piše: Edin Krehić

Po čemu će Balkan pamtiti 2011. godinu? Svakako po hapšenjima i suđenjima za ratne zločine, koji su se nizali od prvog do posljednjeg mjeseca. Takođe, odgovor je različit i od zemlje do zemlje u regionu.  Neke imaju razloga i za slavlje i za brigu, a druge, opet, samo za ovo drugo. Predvodnik prve grupe je Hrvatska, a druge Bosna i Hercegovina.

Hrvatska je u aprilu pogođena presudom da je akcija Oluja zločinački poduhvat, dok je u decembru svečano potpisala Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji, čija punopravna članica postaju jula 2013. godine.  Sa druge strane, u BiH je cijela godina je prožeta teškim političkim previranjima i ocjenom kako je u toj zemlji najdublja kriza od rata.

Nisu zlatna sredina

Ostale države su negdje između Hrvatske i BiH, mada za njih baš i ne znači da su – zlatna sredina. U svakom slučaju, novinske agencije imale su bogatu ponudu događaja iz 2011. koje emitiraju ovih dana, pa je, na primjer, Hina praktično u nastavcima ponudila najvažnija zbivanja u svijetu i Hrvatskoj, dok je beogradska Beta sama izabrala listu od deset najbitinijih događaja.

Vijeće ministara BiH formirano 28. decembra

U oktobru je Evropska komisija preporučila Vijeću EU-a da Srbiji dodijeli status zemlje kandidatkinje, a Crnoj Gori datum za početak pregovora, dok je BiH očekivano dobila negativnu ocjenu u izvještaju o napretku.

Jedanaestog novembra je Al Jazeera Balkans počela emitirati stalni program iz centralnog studija u Sarajevu. Program je otvoren uz javljanja uživo iz dopisništava u Zagrebu, Beogradu i Skoplju, te prilozima iz svih dijelova svijeta.

Kad sat otkuca …

Četvrtog decembra su bili izbori u Sloveniji i Hrvatskoj. Stranka Pozitivna Slovenija, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, pobijedila je i osvojila 28 mandata u parlamentu. SDS bivšeg premijera Janeza Janše dobio je 26 mandata, a socijaldemokrati Boruta Pahora samo deset.

U Hrvatskoj je na izborima Kukuriku koalicija smijenila na vlasti Hrvatsku demokratsku zajednicu, a lider Socijaldemokratske partije Zoran Milanović je postao novi premijer.

Također, Međunarodni sud pravde u Hagu (ICJ), najviši sud UN-a, presudio je da je Grčka, blokirajući Makedoniju na njezinu putu u NATO zbog spora oko imena te države, prekršila obveze iz bilateralnog sporazuma kojeg su zemlje sklopile prije 16 godina.

I kada su curili posljednji dani 2011., stranke u BiH su dogovorile uspostavu Vijeća ministara i slavodobitno to objavile, nekih 14 mjeseci nakon izbora.

Tako da je sve spremno za vatromet tačno u ponoć. I slavljenike koji će svečarski i okićeni, u radosti koja neće trajati ni do jutra, zakoračiti u 2012. godinu koja puno obećava, kako to za 1939. napisa Irwin Shaw u svom djelu Mladi lavovi. Uz nadu da se historija neće ponoviti.

Izvor: Al Jazeera