Regionalni lideri pozvani na konferenciju u Berlin

Angela Merkel će 28. augusta u Berlinu okupiti predstavnike BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Albanije i EU-a (AP)

Na konferenciju u Berlinu, koju za 28. august saziva njemačka kancelarka Angela Merkel, bit će pozvani premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri privrede iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije te predstavnici Evropske unije, potvrđeno je Agenciji Fena u Ambasadi Njemačke u Sarajevu.

“Konferencija ne treba biti okrenuta prošlosti, već osvijetliti perspektive regiona koje su orijentirane ka budućnosti. Ovim želimo naglasiti da Njemačka i dalje ima veliki interes za Zapadni Balkan i politički i ekonomski razvoj u regionu. Njemačka je jasno opredijeljena cilju da sve države Zapadnog Balkana postanu članice EU-a”, navode iz Ambasade.

Naglašavaju da su u fokusu konferencije teme pomirenja, rješenje preostalih konflikata, preduzimanje infrastrukturnih mjera te pitanja kako da se u regiji ostvari ekonomska dinamika.

“Kao najvažniji trgovački partner Bosne i Hercegovine, pažljivo pratimo ekonomsku situaciju ovdje, pri čemu želimo pomoći zemlji da generira rast i da stvori nova radna mjesta. Ovom cilju služi i ‘Compact for Growth’, koji je 26. maja na Ilidži predstavio njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier”, precizirali su iz Ambasade.

Prije konferencije u Berlinu bit će održana konferencija u Dubrovniku, čiji će domaćin biti predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a na kojoj će učestvovati predsjednici država Zapadnog Balkana.

Integracija dva regionalna procesa

Josipović je najavio integraciju dva nezavisna regionalna procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni, kako bi čelnici regije nastavili s redovnim okupljanjima.

Jedan od ciljeva objedinjavanja tih procesa je stvaranje dobre klime za nastavak integracijskog procesa Jugoistočne Evrope.

Konferenciji u Dubrovniku 14. i 15. jula, kako se očekuje, prisustvovat će kancelarka Merkel.

Proširenje EU-a na regiju Zapadnog Balkana bit će, također, tema ovogodišnjeg Croatia foruma koji će biti održan od 10. do 12. jula u Dubrovniku.

To je međunarodna konferencija na kojoj učestvuju ministri vanjskih poslova država članica EU-a, država regije te predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, a organizira je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Takozvani “Brdo proces” počeo je samitom lidera Zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u julu prošle godine.

Tada su lideri Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, uz predsjednika Francuske Francoisa Hollandea koji je prisustvovao samitu, izrazili spremnost za jačanje stabilnosti saradnjom i uz poštovanje dobrosusjedskih odnosa.

Zemlje ove regije su u okviru inicijative “Brdo proces” rekle kako će podržati i pomoći jedna drugoj razmjenom iskustava, a u okvirima ciljeva širenja EU-a.

Nepromijenjeni ciljevi

Angažman Slovenije i Hrvatske kroz procese Brdo i Brijuni ima za cilj uključenje Zapadnog Balkana u EU.

Nakon ulaska Hrvatske u Uniju 1. jula prošle godine ciljevi ostaju nepromijenjeni, a proces pristupanja mora biti nastavljen i kada je riječ o drugim zemljama regije.

Tokom nedavne posjete Sarajevu predsjednik Slovenije Borut Pahor, a potom i premijerka Slovenije Alenka Bratušek potvrdili su spremnost Slovenije da pomogne Bosni i Hercegovini na putu ka EU-u i NATO-u.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić naglašava da je važno sve vrijeme imati u fokusu evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i ono što je dogovoreno i što je preuzeto iz zaključaka te da treba širi i više koncentriran pristup Bosne i Hercegovine.

“Ono što mi ponavljamo jest nesnižavanje kriterija, ali i pomoć Bosni i Hercegovini da dostigne te kriterije. Ono što smo imali do sada je to da su kriteriji bili visoki, Bosna i Hercegovina ih nije dostizala, klizala je natrag. Zato je važan proaktivan pristup EU-u”, rekla je nedavno Vesna Pusić.

Izvor: Agencije