Regionalni turnir mladih u Sarajevu: Igraj fudbal, živi život

Na takmičenju će ove godine nastupiti mladi igrači iz klubova Sarajevo, Željezničar, Vojvodina, Maribor, Osijek, Budućnost, Vardar i Universitatea Craiova (Ustupljeno Al Jazeeri)

Osam nogometnih timova iz regije od 18. do 21. juna učestvovat će na petom zaredom G-Drive međunarodnom turniru za igrače do 17 godina u Sarajevu. Takmičenje će okupit približno 180 mladih igrača iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Rumunije.

Na takmičenju će ove godine nastupiti mladi igrači iz klubova Sarajevo, Željezničar, Vojvodina, Maribor, Osijek, Budućnost, Vardar i Universitatea Craiova.

Turnir je prethodnih godina pokazao veliki značaj za razvoj omladinskog nogometa u regiji, a zahvaljujući kvalitetnoj organizaciji i promociji sportskih vrijednosti postao je prepoznatljiv sportski brend u evropskim nogometnim krugovima.

Također, takmičenje u Sarajevu je prethodnih godina značajno doprinijelo razvoju mladih igrača jer su na turniru nastupali igrači kao što su Tin Jedvaj, Marko Grujić, Boris Radunović, Amer Gojak, Nedim Hadžić, Rijad Sadiku…

Pobjednici grupa u finalu

Na ovogodišnjem turniru ekipe će biti podijeljene u dvije grupe, čiji će se pobjednici sastati u finalu turnira, dok će drugoplasirane ekipe odlučivati o trećem i četvrtom mjestu.

Prvu utakmicu igrat će Sarajevo i Universtitatea Craiova u ponedjeljak od 11 sati, a nakon meča između Željezničara i Maribora (13 sati) bit će održana ceremonija otvaranja kojoj će prisustvovati promotor turnira Mirsad Fazlagić, nekadašnji nogometni as.

„Turnir ne bi mogli organizirati bez kompanije G-Petrol. I velika nam je čast što su već pet godine sponzori takmičenja. Turnir se igra i u sklopu manifestacije ‘Novogradski Dani'“, izjavio je Dejan Radović u ime organizatora.

Prava hrabrost

Elmir Pilav, direktor sportskog sektora Nogometnog saveza BiH, smatra kako je organizacija ovakvog turnira od velikog značaja za razvoj i promociju omladinskog fudbala, ali i grada Sarajeva i države BiH.

„NS/FS BiH, putem UEFA Grassroots programa, podržava organizaciju ovakvih i sličnih događaja, koji pružaju priliku mladim igračima da pokažu svoje fudbalske vještine na utakmicama sa kvalitetnim protivnicima, te stiču nova poznanstva i prijateljstva. Ovim putem još jedanput čestitamo organizatoru na organizaciji ovakvog jednog događaja, uz želje da sve protekne u najboljem redu, kako na terenu, tako i izvan njega, rekao je Pilav.

Imati ideju prije sedam godina i organizirati ovakav turnir prijateljstva, bila je prava hrabrost, rekao je Fazlagić.

„Na ovom turniru, koji je do sada okupio 56 ekipa iz devet zemalja, otkriveni su mnogi talenti, a pozitivne poruke poslate iz Sarajeva. Očekujemo i ove godine besprijekornu organizaciju korektno i profesionalno  suđenje i lijepu atmosferu koju će učesnici pamtiti“, najavio je bivši kapiten reprezentacije Jugoslavije.

Turnir, u želji da podrže razvoj talenata i sportsku saradnji u regiji, podržavaju Gazprom benzinske stanice u Bosni i Hercegovini. Takmičenje, u organizaciji Udruženja Profesional, bit će održano na stadionu Otoka i Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko pod sloganom: Igraj fudbal, živi život.

„Već petu godinu zaredom podržavamo ovaj fudbalski turnir i veliko nam je zadovoljstvo biti podrška mladim ljudima da pokažu svoj talenat i ostvare snove. Lijepo je na jednom mjestu vidjeti mlade, perspektivne fudbalere koji imaju svoj cilj i koji  sportom šalju poruku vršnjacima o sportskim, ali i ljudskim i društvenim vrijednostima“, ističe Nikola Knežević, direktor maloprodaje Gazprom benzinskih stanica.

„Ovaj međunarodni turnir nije samo manifestacija fudbala, već prilika za povezivanje regiona, kao i promocija BiH. Na nama je da podržimo mlade da razviju svoj talenat i pozovemo i druge Kompanije da podrže društveno odgovorne projekte i manifestacije.“

Izvor: Agencije