Regrutacija Izraelki izazvala polemiku

Primjer efikasnosti vojnikinja su jedinice granične sigurnosti Megav i bataljon Karkal (Reuters)

Nakon odluke o uključivanju djevojaka u borbene jedinice, u izraelskoj vojnoj instituciji vlada atmosfera žestokih internih sporova. Stavovi unutar vojske su podijeljeni, pa se tako pojedini protive, dok drugi, pak, podržavaju ovu odluku.    

Izraelska novinska internetska stranica NRG navodi riječi generala Yiftah Ron-Tala, bivšeg komandanta Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i aktuelnog direktora izraelske elektroprivrede, da bi uključivanje djevojaka u oklopne jedinice dovelo do slabljenja izraelske vojske, nazivajući to skandalom koji bi se negativno odrazio na vojne sposobnosti IDF-a. 

Ron-Tal je pozvao da se ovo pitanje podvrgne praktičnom istraživanju na terenu, te je istakao da će uključivanje djevojaka u vojne borbene misije poput ovih ostaviti negativne posljedice na operativne sposobnosti vojske. Uputio je optužbe na račun ljevičarskih organizacija da pripremaju planove za preuzimanje kontrole nad ostatkom vojnih jedinica u budućnosti, što opisuje kao nešto strašno i neprihvatljivo. 

On je objasnio da se cijela situacija neće zaustaviti samo na pitanju uključivanja djevojaka u oklopne jedinice, nego će se početi razmišljati i o njihovom učešću u padobranskim brigadama, poznatim kao Golani, Givati i Nahal.

Upozorenje rabina

Izraelska stranica prenosi riječi generala Erana Shanija, šefa Odjeljenja za planiranje i ljudske resurse u IDF-u, da je dao izjavu pred Odborom za vanjske poslove i sigurnost pri izraelskom Knessetu u kojem je otkrio da postoji interna inicijativa u vojsci o priključivanju većeg broja djevojaka u njene redove i vojne formacije.

Naglasio je da načelnik Generalštaba izraelske vojske Gadi Eizenkot pokazuje ozbiljno usmjerenje ka uključivanju većeg broja djevojaka u redove vojske, uključujući i njihov angažman u oklopnim snagama, slično onome što se događa i u mnogim drugim vojskama u svijetu, kao npr. u Norveškoj, Kanadi, Austriji i Velikoj Britaniji.

U isto vrijeme, veliki broj jevrejskih rabina upozorava na povlačenje ovakvih poteza, dok Kanal 7, koji pripada religioznim Jevrejima, smatra da ovakvo usmjerenje vojske implicira isključivanje pobožnih vojnika iz njenih redova.

Rachel Azaria, član Odbora za vanjske poslove i odbranu pri Knessetu, kaže kako su žene borci dokazale svoju efikasnost tokom proteklih godina na visokim rukovodećim funkcijama u IDF-u.

Primjer za to su jedinice granične sigurnosti Megav i bataljon Karkal, „što nas motivira da im otvorimo prostor za pridruživanje različitim jedinicama i drugim vojnim bataljonima“.

Izvor: Al Jazeera