Reis Fejzić: Veza ISIL-a i islama besmislena

Crnogorski reis je poručio da je Poručio je islam vjera mira (AP)

“Da bi se različitosti međusobno razumijevale, moraju se upoznati, pa tako i različite vjere moraju da se upoznaju”, poručeno je danas na konferencij “Religije i pluralizam u Evropi”, koja je održana u Podgorici. 

Govoreći o značaju približavanja religijskih različitosti građanima, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je poručio da religija prečesto biva zloupotrebljavana, prenosi Anadolija.

“Najčešće je zlonamjerno iskrivljena u svrhu različitih ideologija, koje u svom obliku sa religijom i vjerom imaju malo ili nimalo zajedničkog. Interesantno je da danas dominantne religije u Evropi, nisu rođene na evropskom tlu, ali su svojim putevima prošarale Evropu. Kao neko ko predstavlja muslimane Crne Gore, mogu reći da islam kao vjera nikad nije imala pretenziju koja joj se danas sve češće brutalno pokušava nametnuti, da izoluje ljude i dijeli ih po bilo kojoj osnovi”, kazao je Fejzić.

‘Minorne grupe destabiliziraju svijet’

Trenutna dešavanja u Siriji i Iraku, prisustvo organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIS), kao i dovođenje ove organizacije u vezu sa islamom, reis Fejzić nazvao je besmislenim. Poručio je da je islam vjera mira.

“Dešavanja koja se trenutno zbivaju na prostoru Sirije i Iraka nemaju nikakve veze sa islamom. Ako mi u svojoj vjeri, kao muslimani, čija je vjera islam, a ta riječ znači mir, imamo pravilo da ako neko ubije čovjeka kao da je ubio cio svijet, ili da ako spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet, onda pozivati se na našu vjeru i raditi takve stvari u Iraku i Siriji, to nema blage veze sa islamom i muslimanima.

Postoje minorne grupe u svim vjerama i nacijama, koje pokušavaju da destabilizuju svijet. Na našu sreću, Breivik, koji je u Norveškoj ubio nekoliko desetina ljudi, nije imao naše ime i prezime. Da se kojim slučajem zvao Ahmed, to bi bio teroristički čin. Ali pošto je Breivik, onda je to slučaj sa bolničko liječenje”, rekao je Fejzić i pozvao ljude da se bolje upoznaju.

Nedavno je više od 120 muslimanskih učenjaka objavilo pismo u kojem grupu Islamska država Irak i Levant nazivaju neislamskom i tvrde da ona nepravilno koristi Kur'an da bi podržala svoj cilj.

Izvor: Agencije