Reklame, novitet za kubansko društvo

Tradicionalno kubansko društvo ne poznaje svijet reklame i oglašavanja. Ipak, to bi se moglo promijeniti nakon poboljšanja ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. Sve je više reklama i uglavnom imaju neku kubansku draž.

Oglašavanje u novinama na Kubi je nepoznanica.

Postoji samo jedan način na koji Kubanci mogu prodati neki suvišni toster ili kuću u lošem kvartu. Telefoniraju Davidu, koji onda poruku prenese Mariji Erceliji i Aliju, koji potom informaciju prenesu putem valova radija CoCo.

“Ljudi nam jave kada izgube psa ili dokumente u autobusu. Ili kada nekome treba lijek ili kada se izgubi”, govori radijska novinarka Maria Antonia.

Kritike neprijatelja

Radio CoCo ponavlja reklame u nekoliko emisija, time pružajući takvu vrstu usluge širem području glavnog grada Havane. Na Kubi nema raskošnog i šarenog oglašavanja jer je za ovdašnje komunističke vlasti to znak tržišne ekonomije kojoj se opiru više od 50 godina, javlja novinar Al Jazeere Daniel Schweimler iz Havane.

“Na Kubi možete kupiti uglavnom sve kao i u drugim državama svijeta. Razlika je u tome što ne postoje reklame za tene ili sokove. Ono što se promovira su ideje. Ovaj plakat, naprimjer, poziva kubanski narod da brani vrijednosti svoje države”, kaže.

Na drugim plakatima veličaju se vrijednosti revolucije i kritiziraju se neprijatelji Kube – uglavnom SAD. Ipak, vlasti sada pokušavaju ohrabriti strane ulagače te olakšati rad malim poduzetnicima.

Italijan Raul Ortolani hoda ulicama i promovira svoj restoran.

“Bilo bi divno kada bih mogao istaknuti veliki plakat na glavnoj ulici u Havani, s imenom svog restorana. Kada bude dozvoljeno oglašavanje u novinama i na televiziji – ja ću biti spreman”, govori.

Nerazvijeno oglašivanje

Premda nije riječ o njujorškom Times Squareu ili londonskom Piccadillyju, u Havani je sve više svjetlećih reklama. S rastom konkurencije, pogotovo kada je riječ o noćnom životu, došlo je do pojave suptilnih oblika oglašavanja.

“Oglašavanje nije razvijeno. Restorani imaju znakove i naljepnice. Ne govorimo o velikim plakatima, poput onih u Kini. To je previše. Ipak, ne trebamo se iznenaditi ako se i to jednog dana pojavi kod nas”, navodi ekonomista Omar Everleny.

Otvaranjem ekonomije, oprezni kubanski potrošači – ako to žele i mogu sebi priuštiti – na nekim mjestima mogu doživjeti pravu reklamnu “ludnicu”, kao i u bilo kojem drugom dijelu svijeta.

Internet je ovdje i dalje rijetka pojava, a konekcije nisu stabilne. No, web-dizajneri spremno čekaju i taj dan.

Izvor: Al Jazeera