Rekonstrukcija švedske vlade zbog curenja podataka

Preuzet ću odgovornost i osigurati da ne dobijemo političku krizu, rekao je premijer Lofven (EPA)

Švedski premijer Stefan Lofven odbacio je špekulacije da će podnijeti ostavku, ali je umjesto toga zamijenio nekoliko ministara u svojoj vladi uslijed političke krize izazvane curenjem osjetljivih podataka koji su, navodno, stigli i u ruke Srba.

Prema beogradskim Večernjim novostima, skandal je izbio nakon što se ispostavilo da je cijela baza podataka o švedskim vozačkim dozvolama postala dostupna informacijskim tehničarima u Češkoj Republici i Srbiji. Istu vijest prenosi i AFP, ali navodi kako su podaci postali dostupni u Češkoj i Rumunjskoj, ali ne spominju Srbiju.

Vlada je rekonstruirana nakon što su u javnost procurili podaci nacionalne Agencije za promet čime je omogućen pristup stranaca privatnim podacima milijuna građana. O toj činjenici premijer nije bio obaviješten, prenosi AFP.

Ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman i ministrica infrastrukture Anna Johansson napuštaju vladu, dok ministar obrane Peter Hultqvist ostaje u vladi jer nisu pronađeni dokazi koji govore da je odgovoran za aferu, potvrdio je premijer Lofven.

Opozicijske stranke su najavile izglasavanje nepovjerenja ministrima pri čemu su tvrdili da imaju dovoljno glasova za to.

“Ne želim politički kaos u Švedskoj. To nije ono što sada trebamo. Preuzet ću odgovornost i osigurati da ne dobijemo političku krizu”, rekao je Lofven.

Veliki skandal

Bez obzira što Lofven nije odstupio, kritičari ne isključuju mogućnost njegovog odlaska jer se radi o jednom od najvećih curenja državnih informacija u Švedskoj u proteklih nekoliko desetljeća.

Podaci su procurili kada je švedska Agencija za promet unajmila kompaniju IBM da preuzme njene IT operacije.

IBM je angažirao podugovarače u Češkoj i Rumunjskoj, navodi AFP, čime su osjetljive informacije postale dostupne stranim tehničarima koji nisu imali sigurnosno odobrenje za to, navodi francuska agencija.

“Švedska policija istražuje da li je baza podataka o svim vozačkim dozvolama u toj zemlji dospela u ruke srpskih državljana. Sumnja se, naime, da je grupa srpskih državljana, koja je bila angažovana u jednoj američkoj firmi koja posluje u Švedskoj, upala u bezbedonosni sistem te skandinavske zemlje i došla u posed podataka o svim vozačkim dozvolama u toj državi”, navele su ranije Novosti, pozivajući se na neimenovane izvore.

Službenu potvrdu beogradski dnevni list nije dobio.

Mediji navode i da je identitet obavještajnih agenata možda ugrožen.

Švedska vojska je također priopćila da su informacije o njenom osoblju, vozilima i obrambenim planovima mogle biti obuhvaćene podacima koji su procurili.

No, Agencija za promet negirala je da posjeduje registar vojnih vozila i tvrdi da nema nagovještaja da su podaci “rašireni na neprimjeren način”.

Izvor: Agencije