Rekordan broj azilanata u Srbiji

Broj tražilaca azila u Srbiji drastično je povećan od početka godine – u prvih šest mjeseci evidentirano je 4.300 azilanata. Tokom cijele prošle godine bilo ih je nešto više od 5.000. U Srbiji za njih nema dovoljno smještajnih kapaciteta.

Trojica Sirijaca nedavno su stigli u Srbiju, ilegalno, preko Grčke i Makedonije. Kao i mnogi drugi, u ovoj državi se odmaraju i planiraju dalji put ka Evropskoj uniji.

„Srbija pruža najviše za ljude iz Sirije, Sudana, Alžira i Tunisa kada je riječ o azilu. Ta sigurnost nama koji želimo putovati u Evropu veoma je važna. Srbija predstavlja vrata za Evropu“, kaže Sirijac Abdal.

Kroz centar u Banji Koviljači za sedam godina prošlo je 2.400 azilanata. Trenutni problem je što prihvatilište u Obrenovcu ne radi zbog poplava. Zbog toga su ostala četiri prepuna.

„Imamo 88 lica trenutno. Velika je fluktuacija, tako da je moguće da se svakoga dana dešavaju promene. Troje, četvoro, petoro ode, novih troje, četvoro, petoro dođe, tako svaki dan“, kaže Robert Lajsmajster, upravnik Centra za azil.

Šest godina

Tokom prvih šest mjeseci ove godine stiglo je 4.300 tražilaca azila, a u centre je smješteno 2.900. Prošle godine registrirano je 5.065 tražilaca azila, a u centrima je boravilo njih 3.023.

U jednoj od soba spava jedan Afganistanac, a na njenim zidovima nalaze se poruke i kontakti za one koji će tek doći u Srbiju, kaže Al Jazeerin novinar Đorđe Kostić, koji je boravio u Centru za azil u Banji Koviljači.

„Na prvom spratu prihvatnog centra u Banji Koviljači nalazi se deset soba. U svakoj sobi ima po tri kreveta, po potrebi se ubacuje i dušek. Azilanti ovde ostaju u proseku tri nedelje, a nakon toga traže azil u zemljama EU-a. Međutim, u ovom centru ima onih koji u Srbiji žive već godinama“, ističe on.

Među njima je Alobaidi Safa Aldin iz Iraka, koji je u Srbiji šest godina, dok su mu sin i supruga u Jordanu. Diplomirani je agronom. Ima status azilanta, ali ne i državljanstvo. Kaže kako vlasti stalno odbijaju da mu izdaju ličnu kartu, jer nema stalno prebivalište.

„Ljudsko sam biće. Jeste, došao sam ovde, ali nisam životinja. Želim živjeti, želim vidjeti svoju budućnost. Šest godina je previše. Ako mi kažu – ne možemo te primiti poslije prve godine, uredu, ali ne i poslije šest“, kaže on.

Izražena ksenofobija

Srbija prihvata sve veći broj azilanata, ali nema dovoljno smještajnih kapaciteta. Planirani radovi na dodatnom prihvatilištu u centralnoj Srbiji još čekaju. U pojedinim dijelovima države, gdje borave tražioci azila, izražena je i ksenofobija.

Srbija mora ispuniti sve zahtjeve za pristupanje Evropskoj uniji, a jedan od njih je briga o azilantima i osiguranje smještaja za njih.

Izvor: Al Jazeera