Rekordan budžetski suficit Saudijske Arabije

Od izvoza nafte Saudijska Arabija je u 2012. ostvarila 330,4 milijardi dolara (Reuters)

Dok ogroman deficit muči mnoge zemlje svijeta, najveći svjetski izvoznik nafte Saudijska Arabija ostvarila je rekordan budžetski suficit od 102,9 milijardi dolara, ili 15 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), saopćilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

Izvoz Saudijske Arabije tijesno je povezan sa prodajom nafte, koja čini 92 posto ukupnih eksportnih prihoda, prenijela je agencija AFP.

Od izvoza nafte Saudijska Arabija je u 2012. ostvarila 330,4 milijardi dolara, 187 milijardi više nego što je planirano.

Saudijska Arabija, koja se prostire na 2,25 miliona kvadratnih kilometara, ima druge po veličini rezerve nafte u svijetu, poslije Venecuele.

Ta država također ima šeste po veličini rezerve zemnog gasa u svijetu.

Rast drugih privrednih grana

Naftna industrija učestvuje sa 45 posto u ukupnom BDP-u Saudijske Arabije.

Nafta čini više od 70 posto državnih prihoda, mada je odnedavno počeo rasti udio i drugih dijelova privrede Saudijske Arabije.

Nominalni ukupan društveni proizvod (BDP, koji nije prilagođen za inflaciju) Saudijske Arabije je u 2012. procijenjen na 651.652 milijardi dolara, ili po glavni stanovnika, 22.635 dolara.

Mjeren paritetom kupovne moći (PPP, po tržišnim cijenama), BDP Saudijske Arabije je za ovu godinu procijenjen na 733.143 milijardi dolara ili, po glavi stanovnika 25.465.

Procjenjuje se da Saudijska Arabija ima 16 miliona državljana, a pored njih još devet miliona stranaca na privremenom radu i dva miliona ilegalnih stanovnika.

Nafta je podstakla preobražaj nekada nerazvijene “pustinske kraljevine” u jednu od najbogatijih država na svijetu.

Javna potrošnja Saudijske Arabije 2012. bila je 227, umjesto planiranih 184 milijardi dolara, za 21 posto više od plana vlasti u Rijadu.

Četvrtina budžeta ove zemlje potroši se na obrazovanje, više nego za zdravstvo i naoružanje, dok je većina mladih zaposlena u javnom sektoru, navodi AFP.

Prošle sedmice u Saudijskoj Arabiji usvojen je rekordan budžet za 2013. od 218 milijardi dolara.

Izvor: Agencije