Rekordan javni dug Makedonije

Zaduženost zemalja regije standardno raste. Među zemljama regije sa više od 37 milijardi eura, najzaduženija je Hrvatska, čiji je udio duga u BDP-u dostigao 90 posto.

Slijedi Srbija sa gotovo 25 milijardi duga, koji čini 75,5 posto BDP-a.

Crna Gora ima najmanji dug koji prelazi dvije milijarde, ali sa relativno malom ekonomijom, udio duga u BDP-u prelazi 45 posto.

Bosna i Hercegovina sa javnim dugom od gotovo šest milijardi eura ima najmanji udio duga u BDP-u, 42,2 posto, dok 4,3 milijarde, koliko duguje Makedonija, iznosi 47 posto bruto društvenog proizvoda te zemlje.

To je najviši javni dug Makedonije od proglašenja nezavisnosti, javlja Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.

Spomenik Majci Terezi trebalo bi da se otkrije u punom sjaju 2018. godine. Taj spomenik posljednji je element projekta makedonske vlade – Skoplje 2014. Državni budžet koštat će 5,6 miliona eura. 

Radovi su počeli krajem prošle godine, a u isto vrijeme država se zadužila za 270 miliona eura kod tri strane banke, izdajući euroobveznice. Za opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) to je bio nedopustiv potez.

Ministar finansija Kire Naumov iz SDSM-a je kazao: “U 2008. sa šestomjesečnim prihodima Makedonija je mogla vratiti dug. Danas treba 22 mjeseca prihoda kako bi se dug vratio, on je u ovom periodu gotovo utrostručen. Svaki građanin duguje 2.000 eura. I bebe koje se danas rode imaju dug od 2.000 eura”.

Dogovorom četiri najveće partije u Makedoniji, do izbora ova zemlja ima dva ministra finansija. Imenovan je dodatni iz redova opozicionog Socijaldemokratskog saveza. Naumov kaže da je njegova obaveza kontrola državnih zaduženja, ali da mehanizam još nije profunkcionirao.

Nastavak zaduživanja

Zaduživanje je nastavljeno prošlog mjeseca i kod domaćih banka kreditom vrijednim 38 miliona eura.

Ministar finansija iz redova vladajućeg VMRO-DPMNE-a nije htio da komentira trenutnu dinamiku zaduživanja države. Iz njegove stranke kažu da se novac troši, između ostalog, i za vraćanje starih dugova, još iz vremena kada je na vlasti bila sadašnja opozicija.

“Na primjer, brana Kozjak, za koju smatrate da je izgrađena u vreme SDSM-a počela se otplaćivati u 2008. i ova vlada plaća kredit za tu branu. Ali mi gradimo i puteve, bolnice, škole, kanalizacijske i vodovodne sisteme i građani to vide”, rekao je Ilija Dimovski iz VMRO-DPMNE-a.

Javni dug Makedonije dosegao je 47 posto BDP-a, najviše od proglašenja nezavisnosti države.

Dio ekonomista kaže da država mora da se zadužuje, ali je veći problem kako se troši pozajmljeni novac.

Profesor ekonomije Krste Šajnoski je rekao: “Ako ta sredstva u ekonomiji upotrebljavate neproduktivno, onda ne stvarate uvjete da ih vratite, zato što ne osiguravate ekonomski rast. Na taj način prijeti nam dužnička kriza, zato što u ekonomiji vladaju zakoni da na kraju dana svako mora platiti ručak, a mi sada jedemo nezarađeno”

U 2015. penzije su povećane za pet posto, a time i deficit u Penzionom fondu, pa se nedostatak nadoknađuje novcem poreskih obveznika. Opozicija, kaže, krediti pokrivaju i osnovne budžetske izdatke.

“Procene ekonomista su da će Makedonija biti prinuđena da izda još jednu evroobveznicu sredinom godine vrednu blizu 250 miliona evra za budžetske obaveze. To bi moglo dodatno da utiče na javni dug. Sve se više govori i o mogućnost da se pomoć u jednom trenutku traži i od Međunarodnog monetarnog fonda”, javlja Smilevska.

Izvor: Al Jazeera