Rekordan profit JP Morgan Chase

Hipotekarno tržište u Sjedinjenim Američkim državama brzo se oporavlja, a samim tim i profiti mnogih banaka.  JP Morgan Chase i Wels Fargo  ostvarile su rekordnu dobit u trećem kvartalu.

Oporavak tržišta nekretnina i sve niže kamatne stope, ponovo su okuražili banke na odobravanje hipotekarnih kredita.

Zahvaljujući tome, najveća američka banka po imovini JP Morgan Chase ostvarila je rekordan profit u trećem kvartalu od 5,7 milijardi dolara, što je za 34 posto više nego prošle godine.

Slijedi je Wells Fargo banka sa prihodom od 4,94 milijarde dolara.

Paul Miller, direktor  FBR Capital Markets, kaže:

“To su dvije najveće hipotekarne banke u zemlji, a hipotekarno bankarstvo trenutno je profitabilnije nego što je ikad bilo, čak i prije krize”.

Rast dionica banke

Rast hipotekarnog tržišta pomogao je i rastu vrijednosti dionica banke. Tako da je bankarski indeks trenutno dvostruko veći od ukupnog tržišnog indeksa.

No, iako je Wells Fargo ostvarila rekordan profit, tržišta su razočarana. Investitori su očekivali puno više.

Zabrinutost investitora za budućnost bankarskog sektora ne jenjava.

Eerik Oja, analitičar, smatra:

“Perspektiva rasta broja kredita i neto kamata zabrinjava. Kamate trenutno padaju velikom brzinom, no to je moguće samo dok imamo dobar rast i prihode koji mogu zadržati ovaj trend.”

Bankama će trebati jača ekonomija kako bi održale nivo rasta i tokom 2013. godine.

“To će podstaći kompanije i potrošaće da  pozajmljuju novac, da se šire i povećavaju prinose. Međutim, to može dovesti do povećanja kamata što će biti loše za hipotekarne banke. Ali sve one će se odreći zarada samo kako bi povećale svoje portfolije“, smatra Miller.

Tržišta očekuje da će i City Bank ostvariti solidan profit s obzirom na rast komercijalnih i stranih kredita. Ali, Bank of America uzrok je zabrinutosti zbog povećanja troškova otkupa hipoteka.

Izvor: Al Jazeera