Rekordan spisak otpuštanja i ostavki u Bijeloj kući

Gary Cohn
Posljednji je otišao glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn, nezadovoljan carinama na uvoz čelika i aluminija (EPA)

Otkad je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost prije nešto više od godine, u njegovoj je administraciji zabilježen rekordan broj ostavki i otpuštanja za to razdoblje.

Posljednji koji je napustio Trumpa njegov je glavni ekonomski savjetnik, financijski stručnjak Gary Cohn, nezadovoljan najavljenim uvođenjem carina na uvoz čelika i aluminija, prenosi Hina. 

Dug je popis ključnih bivših djelatnika i savjetnika koji više nisu uz Donalda Trumpa.

Trump je 30. siječnja 2017. otpustio Sally Yates, vršiteljicu dužnosti državnog odvjetnika, uglavnom zbog njezina protivljenja njegovoj imigracijskoj politici.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Michael Flynn podnio je ostavku 13. veljače 2017. nakon samo 23 dana na dužnosti.

Priznao je da je “nenamjerno” dao “nepotpune informacije” o svojoj komunikaciji s bivšim ruskim veleposlanikom Sergejom Kisljakom.

Šef osoblja u Bijeloj kući Reince Priebus identificirao je djelatnicu Katie Walsh kao izvor curenja informacija u javnost i dao joj otkaz 30. ožujka prošle godine.

Otkaz Comejyu, ostavka Priebusa, nejasan odlazak Bannona

Trump je dao otkaz šefu FBI-a Jamesu Comeyju 9. svibnja te je kasnije izjavio da ga je mjesecima planirao otpustiti.

Demokrati u Kongresu optužili su Bijelu kuću da pokušava omesti istrage FBI-a o upletenosti Rusije u američke izbore i vezama s Trumpovom kampanjom.

Direktor za komunikacije Bijele kuće Mike Dubke podnio je ostavku 30. svibnja nakon samo tri mjeseca na dužnosti.

Walter Shaub, čelnik Vladina etičkog ureda, dao je ostavku 6. srpnja nakon mjeseci sukoba s Bijelom kućom zbog Trumpovih financijskih kontroverzi.

Glasnogovornik pravnog tima koji je zastupao Trumpa u vezi s navodima o dosluhu s Rusijom na američkim izborima Mark Corallo podnio je ostavku 20. srpnja prošle godine, a isto je učinio još jedan odvjetnik Mark Kasowitz.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer otišao je 21. srpnja, kad je Trump imenovao Anthonyja Scaramuccija na dužnost direktora za komunikacije, a zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Michael Short također je dao ostavku 25. srpnja.

Šef Trumpova osoblja Reince Priebus podnio je ostavku 28. srpnja 2017. i demantirao da je predsjednik tražio da ode.

Kazao je da će “uvijek biti Trumpov ljubitelj”.

Bivši bankar s Wall Streeta Anthony Scaramucci izdržao je samo deset dana na dužnosti direktora za komunikacije.

Razriješen je 31. srpnja nakon što je izvrijeđao kolege u razgovoru s novinarom New Yorkera

Scaramucci je, navodno, rekao za Priebusa da je “paranoidni shizofrenik” i ismijavao tadašnjeg glavnog Trumpova stratega Stephena Bannona.

Bannon je pao kao žrtva unutarnjih sukoba u Bijeloj kući 18. kolovoza i ne zna se točno je li podnio ostavku ili je otpušten s obzirom na različita izvješća.

U intervjuu za American Prospect Bannon je kritizirao dužnosnike Ministarstva obrane i State Departmenta i čini se da je potkopao Trumpovu strategiju vezano za prijetnju balističkim raketama koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Hicks otišla nakon priznanja o neistinama

Ministar zdravstva i socijalne zaštite Tom Price podnio je ostavku 29. rujna zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova.

Rob Porter, tajnik za Trumpovu korespondenciju, podnio je ostavku 7. veljače 2018. nakon navoda o nasilju u obitelji koje su iznijele njegove dvije bivše supruge i poteškoća koje su ti navodi prouzročili u vezi sa sigurnosnim odobrenjem visoke razine, koje mu je bilo potrebno za obavljanje posla.

Porter je bio zadužen za propuštanje dokumentacije do američkog predsjednika, uključujući tajne dokumente, i njegov raspored.

Još jedan djelatnik Bijele kuće, David Sorensen, koji je bio zadužen za pisanje govora, podnio je ostavku  9. veljače ove godine zbog navoda o nasilju u obitelji, i to dva dana nakon Portera.

Hope Hicks, direktorica za komunikacije Bijele kuće, objavila je ostavku 28. veljače, dan nakon svjedočenja pred kongresnim odborom koji provodi istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Hicks (29) u svom je svjedočenju priznala da je govorila neistine tijekom rada za Bijelu kuću, ali je ustvrdila da nikad nije lagala o važnim pitanjima.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik i čelnik Nacionalnog ekonomskog vijeća Gary Cohn podnio je ostavku 6. ožujka zbog neslaganja s Trumpovom odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija.

Izvor: Agencije