Rekordna popularnost njemačkog SPD-a

Martin Schulz, koji je prošlog mjeseca naslijedio Sigmara Gabriela na čelu SPD-a, provodi proevropsku politiku (EPA)

Njemački socijaldemokrati lijevog centra zabilježili su, po anketama, najveću popularnost u posljednje četiri godine nakon što je bivši čelnik Evropskog parlamenta Martin Schulz preuzeo liderstvo nad Socijaldemokratskom partijom Njemačke na septembarskim izborima.

Podrška SPD-u u anketama javnog mnijenja iznosi 31 posto – za 10 posto više prije nego što je Schulz preuzeo čelništvo nad strankom od vicekancelara Sigmara Gabriela, s ambicijom da porazi kancelarku Angelu Merkel na izborima, sudeći prema podacima anketarskog instituta Forsa.

Posljednji put kad je podrška SPD-u bila iznad 30 posto birača zabilježen je u oktobru 2012, navodi Forsa.

Proevropska politika

Kršćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel i njena sestrinska bavarska stranka, Kršćansko-socijalna unija (CSU), zajednički imaju podršku 34 posto birača, za jedan posto manje nego u prethodnoj sedmici, navodi Forsa.

Schulz, koji je prošlog mjeseca naslijedio Gabriela na čelu stranke, provodi proevropsku politiku i obećao je predvoditi kampanju protiv nacionalističkih snaga u Njemačkoj i drugim djelovima bloka.

Desničarska Alternativa za Njemačku, koja je dobila podršku zahvaljujući rastućoj ksenofobiji u zemlji, ima podršku 10 posto ispitanika, za jedan posto manje nego u prethodnoj sedmici, saopćila je Forsa, prenosi agencija dpa.

Izvor: Agencije