Rekordna prodaja američkog oružja

Saudijska Arabija je od SAD-a kupila desetine borbenih aviona F-15 (AP)

Prodaja američkog oružja na svjetskom tržištu više je nego utrostručena 2011. godine, te je dosegnula rekordni nivo, navodi se u najnovijem izvještaju Kongresa.

U 2011. godini  Sjedinjene Američke Države prodale su oružje u vrijednosti od 66 milijardi američkih dolara, što je za 21,4 milijarde više nego 2010. Prethodni rekord zabilježen je 2009. godine, kada je ostvarena prodaja u vrijednosti od 31 milijarde dolara.
 
Nakon te godine, prodaja oružja u svijetu je smanjena zbog svjetske ekonomske krize.
 
Privredni stimulans
 
Saudijska Arabija kupila je najviše američkog oružja u protekloj godini, u vrijednosti od 33 milijarde dolara, uključujući desetine borbenih aviona F-15, raketa i druge vojne opreme.
 
Ujedinjeni Arapski Emirati i Oman su, također, potrošili milijarde dolara, djelimično zbog straha od regionalnih ambicija Irana. 
 
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame ove prodajne ugovore predstavlja kao stimulans za privredu SAD-a.
 
Američka Vlada ranije je saopćila kako će samo zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji biti otvoreno 75.000 novih radnih mjesta.
SAD su, također, prodale oružje nekolicini azijskih zemalja, uključujući prodajni ugovor sa Kinom za transportne avione, u vrijednosti od četiri milijarde dolara.
 
U protekloj godini, SAD su prodale 78 posto svjetskog oružja. Rusija, koja je na drugom mjestu, prodala je oružje u vrijednosti od 4,8 milijardi dolara.
 
Izvještaj o prodaji oružja pripremila je Služba za istraživanja američkog Kongresa.
 
Izvor: Al Jazeera