Rekordna prodaja automobila u novembru

GM je razočarao tržište, pri čemu su iz vodećeg američkog proizvođača automobila poručili da su slabije od konkurencije iskoristili oporavak (EPA)

Prodaja novih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama dosegnula je u novembru najviši nivo za taj mjesec u proteklih pet godina, signalizirajući poboljšanje nakon što je u oktobru rezultate prigušio uragan Sandy.

Tokom proteklog mjeseca je u SAD-u prodano 1,14 miliona vozila, 15 posto više nego u istom mjesecu lani i ujedno najviše u mjesecu novembru od 2007. godine, kada je recesija izazvala dramatičan pad potražnje i dovela do stečaja General Motorsa i Chryslera.

Prodaja kompanija Ford Motor, Honda Motor i Nissan Motor nadmašila je očekivanja, dok su Chrysler Group, Toyota Motor i Hyundai Motor izvijestili o snažnom povećanju za koje čelnici te industrije i investitori predviđaju da će se nastaviti do kraja godine.

Sa druge strane, GM je razočarao tržište, pri čemu su iz vodećeg američkog proizvođača automobila poručili da su slabije od konkurencije iskoristili oporavak u novembru od haranja superoluje Sandy, budući da u pogođenoj regiji ostvaruju tek manji dio prodaje.

Također, manje su se oslanjali na poticaje.

Pokazatelji potražnje

Prodaja automobila nalazi se među pokazateljima koji na samom početku mjeseca očituju stanje lične potražnje. S obzirom na poboljšanje na tržištu nekretnina i poboljšano povjerenje potrošača, čelnici automobilske industrije iskazuju optimizam u vezi s početkom naredne godine.

„Što se tiče stanja u cijeloj državi, vidljivi oporavak na tržištu nekretnina o kojem smo govorili prošlog mjeseca i ohrabrujući novi podaci o raspoloženju potrošača redom su pozitivni faktori“, zaključio je potpredsjednik odjela prodaje GM-a u SAD-u Kurt McNeil.

Nije želio iznijeti konkretne prognoze za 2013. dok Kongres i Bijela kuća ne postignu sporazum kojim će se otkloniti prijetnja budžetske krize i uštede od ukupno 600 milijardi američkih dolara kroz automatsko povećanje poreza i smanjenje rashoda.

Izvor: Agencije