Rekordna skijaška sezona u Srbiji i BiH

Na stazama Skijališta Srbije skijalo je samo u toku jednog dana 13.000 skijaša, što je nezapamćen rezultat od osnivanja ovog javnog preduzeća (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Ibrahim Sofić

Skijaška sezona u regionalnim centrima u Bosni i Hercegovini i Srbiji je pri kraju, a organizatori ne kriju zadovoljstvo. Stotine hiljada domaćih i stranih turista posjetile su ove zime Bjelašnicu, Jahorinu, Igman, Kopaonik, Zlatibor i druge popularne destinacije u ove dvije države.

Ponovo osvojiti tržište

Dragan Sokolović, rukovodilac marketinga i prodaje Olimpijskog centra Jahorina, kaže kako su u ovom centru zadovoljni sezonom.

„Nakon prošlogodišnjeg nezapamćenog kolapsa u smislu nedostatka snijega, nama je ponovo potrebno osvajati tržište što svakako nije lako. U narednim sezonama mi želimo da Jahorina, kao destinacija, ostvari cca 300.000 noćenja što bi bila garancija uspješnosti poslovanja, a to bi bilo blizu 70% popunjenosti u zimskoj sezoni ako uzmemo u obzir da raspolažemo sa preko 5.000 ležaja“, istakao je.

U prva tri mjeseca, blizu 150.000 noćenja zabilježeno je na ovoj planini, a u jednom danu bilo je više od 5.500 skijaša.

Sokolović ističe kako Jahorina u periodu april – juni postaje mjesto đačkog i omladinskog turizma, a do sada je potvrđeno više od 12.000 noćenja u hotelu Bistrica.

„Ljeto je predviđeno za sportske kampove, radničke igre seminare. I ove godine ćemo, kao i prethodne, imati vožnje žičarom, a nabavili smo i nosače za mountain bike, tako da će svi zaljubljenici ovog sporta moći uživati u  spuštanju biciklom niz planinske staze.“

Suad Jusić, direktor Ski centra Bjelašnica – Igman kaže kako od početka sezone 21. decembra prošle godine, odnosno od puštanja u rad centra za komercijalne korisnike sedam dana kasnije, nije bilo prekida rada.

„Iza nas je više od 80 dana aktivnog skijanja i 55 termina noćnog skijanja. Kao direktor, oduševljen svim segmentima sezone, kako samom posjetom tako i samim doprinosom uposlenika u procesu rada kako bi svi kapaciteti svakodnevno bili na usluzi svim korisnicima“, kazao je Jusić za Al Jazeeru.

Popunjeni kapaciteti

Ističe kako je do sada više od 250.000 skijaša uživalo na Bjelašnici i Igmanu.

„Sama trosjedna žičara je u periodu od 1. januara do 22. januara 2015. godine vozila više od 80.000 skijaša. Ako tome dodate ostale kapacitete (liftovi Bx, K1, By, heliodrom, kotlovi, dvosjedna žičara u Štinjem dolu, tri baby lifta na Bjelašnici, dvosjedna žičara na Malom polju, tri baby lifta na Malom polju, staza za nordijske discipline na Velikom polju i jedan baby lift na Velikom polju) doći ćete do zaista fantastične brojke koja samo argumentuje i potvrđuje moje svakodnevne izjave da je ovo definitivno najuspješnija sezona od rata pa naovamo. Ukoliko se proces rada nastavi ovom dinamikom, možda bude i najuspješnija u historiji Zoi84“, navodi Jusić.

Na Jahorini su također, veoma zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Direktorica Turističke organizacije Istočnog Sarajeva Branka Spasojević kaže kako još sve brojke nisu konačne jer sezona zvanično traje do 12. aprila.

„Generalno, mi u TO Istočno Sarajevo smo zadovoljni zimskom turističkom sezonom 2014/15 koja još  traje. Odlična saradnja svih subjekata u TC Jahorina tokom sezone, rezultirala je do sada najboljim uslovima za smještaj i boravak turista. Poslije dužeg vremena, profunkcionisalo je i noćno skijanje, povećan broj parking mjesta i odlično očišćene putne komunikacije. Staze su vrhunski uređene staze, imamo redovan autobuski prevoz tokom sezone, posebno iz Sarajeva“, istakla je Spasojević.

Cifre Skijališta Srbije za ovu sezonu

Kako navodi Jovanović, u toku jednog dana, rekordnog 15. februara, na Kopaoniku je skijalo 9.500 skijaša, a na Staroj planini i Torniku po 2.000.

„Ski centar Kopaonik je tokom ove sezone ostvario rekordan prihod od 565 miliona dinara (blizu 4.686.500 eura), što je za 120 miliona dinara (skoro milion eura) više u odnosu na prethodnu sezonu u istom period“, navela je ona.

Javno preduzeće Skijališta Srbije, kako kaže viša saradnica za odnose sa javnošću ove kompanije, u januaru je ostvarilo neto prihod od 219,2 miliona dinara (više od 1.818.000 eura), odnosno „68 odsto više od istog meseca prošle sezone, što ovaj mesec čini ne samo najuspešnijim januarom, već najuspešnijim mesecom pojedinačno posmatrano od osnivanja preduzeća“.

„Prema prvim utiscima sa terena, može se očekivati rekordna posjeta, i kada je u pitanju broj dolazaka i noćenja, a posebno kada se uzme u obzir broj dnevnih posjetilaca u dane vikenda.“

Premašeni svi rekordi

Ana Jovanović, viši saradnik za odnose sa javnošću Skijališta Srbije ne krije zadovoljstvo ove organizacije skijaškom sezonom.

„Kopaonik, Stara planina i Tornik na Zlatiboru su ove sezone premašili apsolutno sve rekorde. Skijaška sezona, koja je počela 13. decembra, po mnogo čemu je oborila dosadašnje brojke i višegodišnje rezultate. Ovogodišnju sezonu pamtićemo po najvećem broju poseta u jednom danu, po premašenom poslovnom rezultatu i ostvarenom prometu, kao i po broju ostvarenih vožnji u prva tri meseca“, rekla je ona.

Dodala je kako je do sada u ova tri ski centra ostvareno pet miliona vožnji na žičarama.

Na stazama Skijališta Srbije skijalo je samo u toku jednog dana 13.000 skijaša, što je nezapamćen rezultat od osnivanja ovog javnog preduzeća.

„Poslovni rezultati i broj posećenosti su definitivno potvrdili tezu da su tri najveća skijaška centra u Srbiji najtraženije turističke destinacije. Popularnost Kopaonika, Stare planine i Tornika na Zlatiboru ogleda se upravo u dobrom investiranju, a da su ove skijaške destinacije postale zaista važan faktor u svetu zimskog turizma, govori i podatak o povećanju broju skijaša iz godine u godinu“, govori Jovanović.

Krenule pripreme za ljeto

Sve troje sugovornika Al Jazeere govore kako, iako zimska sezona još traje, planira se razvoj sadržaja, kako za ljeto koje dolazi, tako i za narednu skijašku sezonu.

Poseban interes za skokove na Igmanu

Poseban interes turista na Igmanu izazvalo je prvo takmičenje u skijaškim skokovima, nakon 26 godina.

Nekoliko dana kasnije, objavljeno je kako će do jeseni ove godine, u saradnji ZOI ‘84, Općine Hadžići i drugih zainteresiranih institucija, firmi i organizacija koje se priključe projektu, biti obnovljena 25-metarska skakaonica koja će imati i plastičnu podlogu i moći će se koristiti tokom cijele godine.

„Organizovanje skijaških skokova na Malom polju 7. februara 2015. godine dobilo je svoj smisao jer je iniciralo učešće određenih institucija u sufinansiranju sanacije skakaonica na Malom polju. Opština Hadžići je iskazala svoj interes da participira novčanim sredstvima u sanaciji skakaonica od 25 metara, a o sanaciji će uskoro biti više informacija“, kaže direktor Ski centra Bjelašnica – Igman.

„Što se tiče perioda između dvije zimske turističke sezone, akcenat se stavlja na seminarski, odnosno kongresni turizam, sportsko-rekreativni turizam, škole u prirodi… Sve to će TO Istočno Sarajevo, u saradnji sa OC Jahorina i Udruženjem hotelijera Jahorina, promovisati na sajmovima i berzama turizma u zemlji i regionu, kao i kroz brojne druge aktivnosti promotivnog tipa“, rekla je direktorica TO Istočno Sarajevo.

Početkom godine, objavljeni su tenderi u vrijednosti od 10 miliona eura za kupovinu i postavljanje novih sadržaja, te sanacije postojećih staza i devastiranih objekata na Bjelašnici i Igmanu.

„Riječ je o kupovini i postavci šesterosjeda, četverosjeda, završetku započete akumulacije na izlaznoj stanici lifta BY ,kupovini dodatnih topova za vještački snijeg, kupovinu mašina sa vitlima, saniranje devastiranih ugostiteljskih objekata i slično. Kojom dinamikom će teći realizacija, za sada nemam informacije“, istakao je Jusić.

Kopaonik, Stara Planina i Zlatibor poznati su po bogatoj ponudi za ljetnu sezonu, koja je prošle godine bila veoma uspješna.

„Nakon zimske sezone, očekuje nas priprema i početak za letnju sezonu. Turiste očekuju brojne zanimljivosti i adrenalinski sadržaji poput boba na šinama, zip lajna, tjubing staze, kao i panoramska vožnja žičarom, mountain bike te mountin cart“, navodi Jovanović.

Izvor: Al Jazeera